4.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSocialEvenimentElevii Școlii Naționale de Agenți au depus jurământul militar. Polițiștii de penitenciar...

Elevii Școlii Naționale de Agenți au depus jurământul militar. Polițiștii de penitenciar sunt pregătiți pentru intervenții, chiar și pentru eliberarea de ostatici

Elevii din cea mai nouă serie a Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare „Constantin Brâncoveanu” au depus jurământul militar, într-o ceremonie care s-a desfășurat, la data de 8 noiembrie 2023, în orașul Târgu Ocna.

„Jur credință patriei mele România, jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții. Jur să respect legile țării și regulamentele militare. Așa să-mi ajute Dumnezeu!“, au rostit, într-un singur glas, cei peste 200 de elevi care au fost admiși, în anul 2023, la cursurile Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare.

În anul școlar 2023-2024 au fost înmatriculați, în urma promovării examenului de admitere, 260 de elevi români. Dintre aceștia, 201 elevi sunt școlarizați la unitatea din Târgu Ocna, iar 59 sunt școlarizați la Arad. Școala de Agenți din România are și locuri dedicate elevilor din Republica Moldova. Astfel, la totalul de 260 de elevi, înscriși în anul școlar curent, se adaugă nouă elevi din Republica Moldova.

Quote picture

Media de vârstă a elevilor din acest an școlar este de 21 de ani. Conform legislației, limita de vârstă este de minim 18 ani împliniţi până la data înscrierii la concursul de admitere, fără a fi stabilită o limită maximă. În anul școlar 2023 – 2024, din efectivul de 269 de elevi,  88 sunt femei, pe trei specializări: 49 – siguranța deținerii și regim penitenciar, 19  – specializarea evidență deținuți, 20 – specializarea secretariat.

Conform informațiilor furnizate de către noii elevi, aceștia nu s-au declarat ca parte a vreunei etnii. Administrația Națională a Penitenciarelor intenționează ca, începând cu anul școlar 2024 – 2025, să aloce din nou locuri pentru cetățenii români de etnie romă care doresc să își construiască o carieră în sistemul penitenciar. De altfel, în anii trecuți, Școala de Agenți a școlarizat și elevi de etnie rromă care au candidat pe locuri special alocate tinerilor de această etnie.

După ce sunt admiși, candidații parcurg un stagiu de inițiere de trei zile în penitenciare. Cei declarați admis sunt înmatriculați și devin elevi ai Școlii Naționale. Școlarizarea se realizează în regim semi-militarizat (de cazarmă) iar prezența la cursuri este obligatorie. Școlarizarea este asigurată gratuit: masă, cazare, echipament, deconturi.

Elevii semnează un angajament că, după absolvire, vor lucra în sistem minim cinci ani. În cazul în care sunt exmatriculați, elevii plătesc cheltuielile de școlarizare. Elevii nu primesc salariu în timpul școlarizării, ci doar o indemnizație. Durata școlarizării este de un an. După absolvire, cursanții devin polițiști de penitenciare, primesc gradul de agent de poliție penitenciară definitivi și sunt repartizați în unități penitenciare.

People walking on a street in the United Kingdom

Principalele domenii de studiu sunt Siguranța deținerii, Regim penitenciar, Noțiuni privind reintegrarea socială a persoanelor private de libertate, Evidenţa persoanelor private de libertate, Comunicarea în mediul penitenciar, Psihologie penitenciară, Responsabilitate socială, statut şi deontologie profesională, Cunoașterea armamentului și instrucția tragerii, Siguranță personală și intervenție profesională, Protecția juridică a drepturilor omului, Drept penal și drept procesual penal, Tehnologia informaţiei şi comunicaţiei aplicată, Comunicare profesională în limba străină – limba engleză, precum și Pregătire fizică. La modulul Drept Penal, elevii primesc noțiuni privind infracțiunea, sancțiunile de drept penal, precum și infracțiunile la care sunt predispuși polițiștii de penitenciare (infracțiuni de serviciu, de corupție și contra înfăptuirii justiției).

La modulul „Protecția juridică a drepturilor omului”, elevii studiază noțiuni generale privind protecția drepturilor omului în lume, drepturile și libertățile fundamentale prevăzute de Constituția României, aspecte referitoare la drepturile omului în penitenciarele din România și drepturile minorilor custodiați în sistemul penitenciar românesc, precum și aspecte privind combaterea discriminării.

La nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor există o „Strategie de prevenire a comportamentelor agresive în rândul deținuților”. În plus, în luna mai 2023, la Școala Națională s-a desfășurat un Program de pregătire intitulat ”Metoda didactică – Luare de ostatici în mediul penitenciar”, organizat de către SNPAP. Cursanții au fost cadre didactice care pregătesc personal de penitenciare.

Image of unidentified subject from Romania Libera newspaper

În cadrul modulului de studiu „Responsabilitate socială, statut și deontologie profesională”, elevii Școlii Naționale primesc și pregătire privind modalitățile de acordare a primului ajutor, prevenirea incendiilor, exersarea manevrelor de evacuare în caz de incendiu, cutremur, inundație sau oricare altă situație de urgență.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Circulație reluată temporar pe Podul Giurgiu-Ruse în perioada sărbătorilor

Lucrările de reparații majore la Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse vor fi suspendate temporar între 20 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025. În această perioadă, traficul...

Crăciunul 2024: Urmează cele mai scumpe sărbători din ultimele două decenii

Românii se pregătesc pentru cele mai scumpe Sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani, conform unui raport publicat de Termene.ro. Inflația accentuată și...

A noua înfrângere pentru Manchester City din ultimele 12 meciuri. Aston Villa-Manchester City 2-1

Manchester City, deţinătoarea titlului, a suferit un nou eşec în campionatul de fotbal al Angliei, fiind învinsă la limită în deplasare, cu scorul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă