3.7 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSocialEducațieTinerii români sunt tot mai interesați de o facultate în străinătate. Cele...

Tinerii români sunt tot mai interesați de o facultate în străinătate. Cele mai căutate sunt în SUA, Germania și Australia

Liceenii din România sunt tot mai interesați să-și continue studiile la o facultate în străinătate, mai ales în condițiile în care unele universități au cursuri gratuite, iar alte universități au taxe de studii comparabile cu cele din România.

În Europa, facultățile cele mai căutate de tinerii români se află în Germania, Olanda, Italia, Spania, Franța și Marea Britanie. Cu toate acestea, pe plan mondial, facultățile cele mai căutate de studenți din străinătate se află în SUA și în Australia. Mai recent, Coreea de Sud și Japonia au urcat în topul preferințelor liceenilor din alte țări, inclusiv ai liceenilor din România.

Fiecare dintre aceste țări are condiții specifice pentru admiterea studenților străini. De exemplu, Germania are marele avantaj că, la facultățile de stat, nu se percepe taxă de studii (nici pentru germani, nici pentru străini). Pe de altă parte, Franța atrage prin faptul că, la peste 70 la sută dintre facultăți, se intră fără examen de admitere. Marea problemă este însă la finalizarea anului I, întrucât doar 10 la sută dintre absolvenții anului I sunt promovați în anul al II-lea.

Germania dorește să atragă la universitățile sale atât studenți preocupați de cercetare, cât și tineri interesați de științe aplicate. Franța și Spania oferă multiple opțiuni pentru studii de business și relații internaționale, unde universitățile investesc și în startup-uri create de studenți pentru a impulsiona astfel spiritul antreprenorial. Italia caută să atragă studenți pentru a-i pregăti în special în medicină și în arhitectură.

Detalii despre perspectivele de a studia în străinătate au fost prezentate în cadrul evenimentului Youni Fair City, care s-a desfășurat, în acest week-end, la Universitatea Tehnică de Construcții din București.

“De câțiva ani, Germania oferă foarte multe opțiuni de studiu în limba engleză, cunoașterea limbii germane nemaifiind o barieră în acest moment, cel puțin la nível universitar. Pentru piața muncii, cei care cunosc limba germană au însă un avantaj. Din acest motiv, la noi în universitate, studenții au acces gratuit la cursuri de germană. Totodată, colaborăm cu unele dintre cele mai mari companii pe proiecte de cercetare și internship, iar la finalul studiilor putem asigura locuri de muncă plătite cu 40-50 de mii de euro pe an. Piața germană are anual nevoie de peste 400.000 de specialiști cu studii superioare”, a explicat Oana Lelcu de la SRH University (Germania).

Statele Unite sunt țara cu cel mai mare număr de studenți străini. Dar pe următoarele locuri în topul preferințelor studenților străini, Germania este la concurență cu Australia. În Australia învață aproape un milion de studenți străini. Australia oferă un sistem de studii bazat pe licență și master (ca și România) dar completat cu numeroase stagii de practică și proiecte de cercetare efectuate împreună cu mari companii. În plus, după cinci ani de studii universitare (licență plus master), se asigură un loc de muncă pentru absolvenți.

“Pregătim tinerii atât pe partea științifică, cât și în domenii creative sau în domenii cu aplicabilitate imediată. Avem o școală de design foarte bună care ne permite să pregătim studenți în domenii precum design interior, UX design sau fashion, dar și o școală de management sportiv sau una dintre cele mai mari școli de ospitalitate din lume. Pentru toate aceste domenii colaborăm foarte strâns cu companii din domeniu sau cu cele mai mari lanțuri hoteliere. Știm că românii sunt pasionați de tehnologie și ne dorim să avem studenți de aici în acest domeniu. Le asigurăm pe toată durata studiilor posibilitatea de a realiza proiecte de cercetare în colaborare cu cele mai mari companii din lume, de la Google la IBM sau Netflix. Tododată, garantăm unui număr de peste 90 la sută dintre absolvenți un loc de muncă la finalizarea studiilor, pe o piață unde un salariu mediu ajunge la 78.000 USD”, a explicat Igor Velicky, de la Universitatea Torrens (Australia).

Un element foarte important pentru elevii care își caută o facultate este să-și aleagă domeniul de studiu cât mai aproape de pasiunile lor, nu doar în funcție de facilitățile oferite de acea facultate. „Unul din doi studenți la nivel mondial abandonează facultatea, de cele mai multe ori pentru că au ales greșit domeniul. Noi ajutăm liceenii să găsească această vocație, prin diferite proiecte, să aleagă exact facultatea care se mulează perfect pe pasiunile lor. Visul de a studia în afară este accesibil pentru orice copil din România”, a subliniat Andrei Nicolae, CEO și cofondator Youni.

În mod paradoxal, există și burse de studii, oferite de universități, care rămân neatribuite. Explicația este aceea că un absolvent care a avut rezultate bune în liceu poate candida cu succes, simultan, la mai multe facultăți, din mai multe țări. Dar chiar dacă e acceptat la mai multe facultăți, el se va decide, în final, pentru una singură. De exemplu, la evenimentul desfășurat la București a fost prezentă și o fată, din România, care a fost acceptată la 15 facultăți simultan. Dintre aceste candidaturi deja acceptate, tânăra româncă a ales să urmeze o facultate în SUA.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă