2.2 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSocialEducațieTermen pentru închiderea școlilor

Termen pentru închiderea școlilor

Se va “pune lacătul pe școli”, în cazul în care liderii coaliției de guvernare nu își vor asuma politic pactul pentru Educație și aplicarea Legii salarizării unitare, afirmă sindicaliștii din învățământ, care așteaptă un răspuns de la Executiv, în termen de maximum o săptămână.

Reprezentanții angajaților din sistemul de învățământ susțin că nu au primit un răspuns clar din partea reprezentanților puterii referitor la asumarea politică pe pactul pentru Educație, în urma discuțiilor purtate în ziua de marți, 8 februarie 2022.

“Nu avem încă certitudinea că liderii partidelor care formează coaliția de guvernare își vor asuma pactul pentru Educație. Am reușit să obținem acordarea unor drepturi salariale din urmă, pentru aplicarea greșită a Legii salarizării. Erau însă bani pe care oricum i-am fi obținut în instanță. Așa că este doar o scurtare a timpului din partea Guvernului. Am mai câștigat în instanță și în trecut aceste drepturi și statul a fost nevoit să plătească mai mult”, a declarat, pentru cotidianul național “România liberă”, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Acesta spune că se așteaptă un nou răspuns din partea reprezentanților puterii, în termen de o săptămână sau mai repede.

“În discuțiile cu ministrul Finanțelor, domnul Câciu, ni s-a spus că nu au bani, pentru că urmează să vină și facturile la gaze. Este adevărat că este și această problemă. Așteptăm, probabil pentru luna martie, să vedem ce putem obține. Am cerut asumare politică din partea liderilor tuturor partidelor ce alcătuiesc coaliția de guvernare. Într-o săptămâna ar trebui să avem un răspuns, o nouă invitație la negocieri. Noi sperăm ca răspunsul să vină cât mai repede”, ne-a mai spus Hăncescu.

Rezervare în privința majorării salariale

Liderul FSLI este rezervat în privința șanselor ca Guvernul să acorde majorarea salarială de 16%, prevăzută de Legea salarizării unitare nr. 153.

“Nu știu câte șanse sunt să obținem această majorare salarială”, ne-a mărturisit președintele FSLI.

Simion Hăncescu respinge zvonurile potrivit cărora s-ar negocia acordarea unei majorări salariale cuprinsă între 6 și 8%, în loc de 16%.

“Dacă stăm să ne uităm la postări pe Facebook sau altele… Nu s-a exprimat niciun procent în discuțiile cu reprezentanții Executivului. Trebuie să mai primim 12%, ca să fie respectată Legea salarizării. Sănătatea a primit toate majorările încă din anul 2018. Urmam noi, pentru că s-a spus că Sănătatea și Educația sunt domenii prioritare. Dar noi am fost uitați”, ne-a mai explicat Hăncescu.

Reprezentanții angajaților din învățământ spun că greva generală este următoarea formă de protest la care vor recurge, în lipsa unui răspuns ferm din partea guvernanților.

“Oamenii nu mai au răbdare. Nu se mai pune problema de grevă de avertisment. Următorul pas este greva generală. Avem un referendum realizat în perioada decembrie – ianuarie. Atunci, 53% dintre membrii de sindicat au semnat pentru grevă generală. S-ar putea să ajungem la închiderea școlilor”, avertizează președintele FSLI.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă