4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSocialEducațieSorin Cîmpeanu, despre redeschiderea școlilor și rata de vaccinare a angajaților

Sorin Cîmpeanu, despre redeschiderea școlilor și rata de vaccinare a angajaților

Sorin Cîmpeanu a anunțat redeschiderea școlilor cu prezența fizică a elevilor în bănci, dar în anumite condiții. Este vorba despre rata de imunizare a personalului didactic și auxiliar din fiecare unitate de învățământ în parte. În funcție de acest aspect, elevii se vor întoarce în bănci sau vor urma cursurile online.

Ministrul Educației, a anunțat că, de luni, 8 noiembrie, vor organiza cursuri cu prezență fizică doar școlile, liceele și grădinițele care au o rată de vaccinare a personalului de minimum 60%. „Școlile care au rată de vaccinare sub 60% vor organiza, de luni, cursuri online”, a precizat Cîmpeanu într-o conferință de presă susținută vineri, la Ministerul Educației.

Sorin Cîmpeanu, despre redeschiderea școlilor și suspendarea cursurilor

Sorin Cîmpeanu a vorbit despre redeschiderea școlilor, grădinițelor și liceelor precizând că toate unitățile de învățământ vor reîncepe de luni cursurile. Diferența este că unii elevi vor reveni în bănci, în timp ce alții vor învăța de acasă, din fața propriilor calculatoare. “Școala va începe pentru toți elevii din școli și pentru toți copiii din grădinițe pe 8 noiembrie. Ordinul ministrului este pregătit pentru publicare. Școlile care au rată de vaccinare de minimum 60% vor avea cursuri cu prezență fizică. Situația va fi actualizată în fiecare vineri. Ziua de vineri va fi considerată zi de referință. În caz de infectare într-o clasă se decide suspendarea cursurilor cu prezență fizică în acea clasă. Cazuri în mai mult de jumătate din clasele dintr-o școală conduce la suspendarea cursurilor pentru întreaga unitate”, a declarat Cîmpeanu.

Ce se va întâmpla cu tezele și notele

Ministrul Educației a mai anunțat că se micșorează numărul de note necesar închiderii mediei fiecărui elev. „Am trimis către inspectorate lista tezelor ce vor fi susținute de elevi în acest an. Elevii din gimnaziu, din clasa a VIII-a, și cei de liceu vor avea o teză mai puțin”, a mai precizat ministrul.

În timp ce ministrul a susținut această declarație, condițiile privind redeschiderea școlilor erau discutate, spre aprobare, în ședința CNSU. Ministrul a precizat că un ordin de ministru în acest sens este pregătit pentru publicare.

Asociațiile de elevi se revoltă. Solicită să se țină cont și de rata de incidență

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor Maramureş (AEM), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) şi Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov(AEBI) au transmis, joi seara, printr-un comunicat de presă, că solicită deschiderea şcolilor în format fizic doar în localităţile cu incidenţă sub 6 la mie. Motivul? Elevii consideră că într-o şcoală cu o mie de elevi, dintre care nici unul vaccinat, persistă riscul îmbolnăvirii chiar dacă toţi profesorii sunt vaccinaţi.

„O măsură deficitară”

“Apreciem această măsură ca fiind una deficitară, având în vedere faptul că profesorii reprezintă un procent nesemnificativ din persoanele care participă la actul educaţional. Astfel, într-o şcoală cu 1000 de elevi, dintre care niciunul vaccinat, în continuare persistă riscul îmbolnăvirii şi transmiterii virusului, chiar dacă toţi profesorii sunt vaccinaţi. Mai mult, precizăm faptul că, pentru a participa la orele de curs, elevii nu interacţionează doar cu persoanele din şcoală, ci şi cu acelea din mediul extern, o mare parte dintre ei folosind mijloacele de transport în comun. În acest sens, rata de incidenţă nu poate fi neglijată în contextul deschiderii şcolilor”, se arată în comunicat.

CITEȘTE ȘI: Școlile de stat, codașe la vaccinare

Elevii l-au numit pe Cîmpeanu „ministru impotent”

Asociaţiile de elevi consideră iraţională decizia Ministerului Educaţiei de a menţine şcolile deschise. „Considerăm iraţională dorinţa Ministerului Educaţiei de a menţine şcolile deschise, indiferent de pericolele pe care acest fapt le poate expune, dorinţă în mod cert cauzată de ambiţia instituţiei de a nu recunoaşte că a greşit. Astfel, dacă şcoala începe online, Ministrul demis este nevoit să afirme faptul că această vacanţă a fost o inepţie, aşa că preferă să rişte vieţile elevilor în loc să îşi rişte imaginea. Menţionăm că învăţământul online profund criticat de ministru este ineficient strict din cauza impotenţei acestuia, Sorin Cîmpeanu nefăcând niciun demers pentru a forma profesorii, a crea platforme de predare online, şi alte măsuri care ne-ar fi putut salva de la acest context. Solicităm ca şcolile să înceapă în funcţie de rata de incidenţă a localităţilor, pentru ca elevii să fie în siguranţă!”, au mai precizat asociațiile elevilor.

Sorin Cîmpeanu a anunțat redeschiderea școlilor cu prezență fizică a elevilor doar în anumite condiții
Mai multe asociații de elevi contestă vehement decizia autorităților

„Cîmpeanu trebuie să dispară””

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Ariana Dudună, a declarat că Sorin Cîmpeanu trebuie să plece din conducerea Ministerului Educaţiei şi că siguranţa şi vieţile elevilor nu sunt factori de joc politic. “Sorin Cîmpeanu trebuie să dispară din fruntea Ministerului Educaţiei. Siguranţa şi vieţile elevilor nu sunt factori de joc politic. Ineficienţa şcolii online este cauzată strict de individul care se plânge de ea, şi anume ministrul demis. Dacă Sorin Cîmpeanu va deschide şcolile în format fizic fără a ţine cont de rata de incidenţă, acesta va deveni un criminal. Dacă un elev va deceda din cauza virusului, îmbolnăvindu-se la şcoală, cine îşi va asuma decesul acestuia? Responsabilii pentru eşecul şcolii online sunt cei care trebuie să plătească cu vârf şi îndesat, nu elevii, cu vieţile lor”, a afirmat preşedintele AEC.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi seară, că vacanţa elevilor nu va fi prelungită, iar cursurile se vor relua fizic, acolo unde acest lucru va fi posibil. Şeful statului a anunţat, însă, că va fi introdus un nou criteriu – rata de vaccinare în unitate.

CITEȘTE ȘI: Peste 1 milion de elevi fără acces la online

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
00:02:43

VIDEO. Familia regală britanică se întâlnește cu publicul, după slujba religioasă de Crăciun

Regele Charles al III-lea, regina Camilla și alți membri ai familiei regale britanice s-au întâlnit cu publicul după ce au participat la slujba religioasă...

Programul de guvernare propune stimulente pentru tinerii absolvenți și subvenții pentru angajatori

Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor primi o primă de stabilitate pe o...

SUA: Băncile mari dau în judecată Rezerva Federală pentru teste de rezistență controversate

Marți, băncile importante și grupurile de afaceri au intentat un proces împotriva Rezervei Federale (Fed), acuzând că testele anuale de rezistență aplicate marilor instituții...
Ultima oră
Pe aceeași temă