3.7 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSocialEducațieNU  spus din stradă de profesori către Guvern. FOTO

NU  spus din stradă de profesori către Guvern. FOTO

Majoritatea angajaților din sistemul de învățământ preuniversitar și din cel superior au respins propunerea guvernanților pentru încetarea grevei generale din Educației și au protestat în fața Palatului Victoria.

După ce au centralizat opțiunile angajaților din sistemele de învățământ preuniversitar și superior, federațiile sindicale reprezentative din Educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație (FSE) “Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală “Alma Mater”, le-au transmis concluziile guvernanților: este respinsă oferta Executivului și greva generală continuă.

În acest context, mii de angajați din Educație au protestat, joi, în fața Guvernului.

Piața Victoriei a devenit neîncăpătoare pentru manifestanți.

Jandarmii au ajutat polițiștii rutieri la dirijarea traficului, în timpul protestului pe care primarul general Nicușor Dan l-a anunțat ca “neautorizat”, încă de miercuri.

protest profesori Guvern

A fost o manifestare fără incidente și elegantă, tipică unor educatori.

Mulți cu umbrele de soare, pentru a face față temperaturii ridicate din Capitală, manifestanți din numeroase județe și din București au produs zgomot din goarne, sirene și fluiere și au scandat: “Hoții!”, “Nu cedăm!” și “Vrem respect!”.

protest profesori Guvern

În primul rând al manifestanților, îndreptat către Palatul Victoria a stat un bener cu deja bine cunoscuta doleanță a cadrelor didactice: “Vrem salarii decente!”.

protest profesori Guvern

Principalul avantaj propus de guvernanți pentru angajații din Educației, în schimbul încetării grevei, a fost doar acordarea, în două tranșe a unor vouchere de 1.500 și 1.000 de lei, pentru cadrele didactice și de câte 500 de lei, pentru personalul nedidactic.

protest profesori Guvern

Ce au solicitat sindicatele

Sindicatele reprezentative din Educație au transmis, încă de la începutul protestului, următoarele revendicări:

1. majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

2. instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației;

3. plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

4. acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

5. acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

6. creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.

De la ora 11:00, aproximativ 15.000 de angajați din învățământul preuniversitar și din cel superior sunt așteptați să protesteze din nou în fața Guvernului.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă