Cei mai mulți angajați din sistemul de învățământ vor un protest de amploare, cum este greva generală, după ce guvernanții au redus majorările salariale prevăzute pentru 1 ianuarie 2022 de la 16 la 4%, susțin sindicaliștii din Educație.
Sindicaliștii au trimis în teritoriu sondaje pentru angajații din sistemul de învățământ, privind situația creată de guvernanți, prin includerea în planul de buget pe 2022 a unei majorări salariale de doar 4%, în loc de 16%, cum prevede Legea salarizării unitare, prorogate de două ori de precedentele guvernări PNL.
Prin aceste sondaje, angajații din învățământ sunt întrebați dacă sunt mulțumiți de majorarea salarială de 4%.
De asemenea, li se oferă salariaților din sistemul de învățământ preuniversitar mai multe posibilități de protest: neîncheierea situației elevilor pe primul semestru; grevă de avertisment sau grevă generală.
Opțiunea angajaților din Educație
Potrivit sindicaliștilor din Educație, angajații din sistemul de învățământ preuniversitar ar opta pentru cea mai dură formă de protest, greva generală.
“Până joi ar trebui să avem răspunsurile la aceste sondaje. Din teritoriu ni s-au transmis nemulțumiri ale oamenilor, care nu vor să mai dea înapoi și cer acțiuni de protet de amploare. Pentru declanșarea grevei generale, fiecare angajat trebuie să semneze, pentru că nu le vor fi plătite acele zile (n.r. – zilele de protest, în care nu se lucrează)”, a declarat, pentru “România liberă”, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu.
Acesta subliniază că o creștere salarială de 4% înseamnă o pierdere de 14% a unui angajat în fața inflației.
“Avem o rată a inflației de 11%, cumulată, pe ultimii doi ani. Se preconizează o rată a inflației de peste 6% pentru anul următor. O majorare salarială de 4% înseamnă o pierdere de aproape 14% a angajatului față de inflație. De doi ani, domnul Cîțu, mai întâi ca ministru al Finanțelor și apoi ca premier, a blocat aplicarea Legii salarizării unitare. Noi am fost de acord ca angajații din sistemul de Sănătate să primească primii toate creșterile odată. Apoi, noi am fost săriți”, ne-a mai spus Hăncescu.
Proteste ample sunt anunțate și în mediul academic.
“Semnalele din partea angajaților din sistemul de învățământ superior arată că ne îndreptăm spre grevă generală. Avem un partid care ne-a promis că ne va da toate drepturile cuvenite când va ajunge la putere (n.r. – PSD), dar acum ne ignoră”, ne-a declarat președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) “Alma Mater”, Anton Hadăr.
Întrebat dacă se pune problema suspendării sesiunii de examene, acest ne-a spus: “E puțin devreme pentru a discuta despre acest aspect. Mai este o lună până la sesiune. În sistemul superior, fiecare universitate de stat va decide propriile acțiuni de protest. Autonomia universitară permite fiecărei instituții de învățământ superior să-și stabilească un calendar. Fiecare universitate știe ce probleme are. Este adevărat că vor fi, probabil, universități care vor lua ca formă de protest și suspendarea sesiunii de examene”.
Citiți România Liberă și pe Google News!