În perioada 16-19 noiembrie 2023, va avea loc ediția aniversară de 15 ani a conferinței de dezbateri în limba engleză, IașiMUN, cea mai mare conferință de tip Model United Nations din România. Organizat în fiecare an de Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași, evenimentul va reuni 400 de elevi de liceu din țară și din străinătate.
Conferința IașiMUN a fost fondată în anul 2009 de domnul David Pi (voluntar al Corpului Păcii al Statelor Unite, absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității Chicago, actual procuror federal) și cadrele didactice de la catedra de Limba engleză a Colegiului Național „Emil Racoviță” Iași, fiind astfel a doua cea mai veche conferință de acest tip din România.
Conferințele MUN (Model United Nations) reprezintă simulări detaliate ale întâlnirilor Organizației Națiunilor Unite, în cadrul cărora participanții pot învăța diferite concepte diplomatice, tactici de dezbatere, noțiuni despre relațiile internaționale și, bineînțeles, informații despre modul de organizare al ONU.
Aceste dezbateri se adresează atât tinerilor de liceu, cât și studenților care doresc să își dezvolte abilități precum: vorbitul în public, negocierea, sau gândirea critică. În plus, ele atrag atenția participanților asupra diverselor probleme prezente la nivel mondial, cât şi a conceptelor de bază ale Relațiilor Internaționale. În cadrul conferințelor MUN, participanții preiau rolul de delegați, având posibilitatea de a reprezenta diferite state membre ONU şi observatori prezenți în această organizație. Pe parcursul sesiunilor de dezbatere, aceștia au datoria de a exprima cu acuratețe interesele țării lor raportate la subiectul discuției, ținând discursuri și elaborând documente exclusiv în limba engleză, având ca scop propunerea unor soluții aferente problematicii abordate, prezentate în „rezoluție,” documentul redactat la finalul sesiunilor de comitet.
Ediția din acest an va oferi participanților posibilitatea de implicare în cadrul a 12 comitete, printre care: Comitetul Economic și Financiar (ECOFIN); Comitetul Social, Cultural și Umanitar (SOCHUM), ce va participa la Provocarea Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR); Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite (UNSC); Curtea Internațională de Justiție (ICJ); şi, în premieră la acest eveniment, Biroul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA). De asemenea, un alt element de noutate îl reprezintă faptul că delegații conferinței vor avea posibilitatea de a lucra împreună cu moderatori de dezbatere și elevi provenind din alte țări.
Echipa IaşiMUN estimează implicarea a 300 de delegați și 100 de voluntari, pe parcursul celor 4 zile de conferință. Prin participarea delegaților din 5 țări diferite, IașiMUN devine un eveniment recunoscut la nivel internațional. Pentru a încuraja participarea și implicarea la conferință, anul acesta s-a inițiat programul de burse „David Pi”, prin care se va achita taxa pentru cinci dintre cei mai performanți delegați.
Pentru a cunoaşte echipa de organizare și moderatorii de dezbatere, precum și noutățile legate de această ediție a IașiMUN accesați site-ul www.iasimun.ro sau vizitați pagina de Instagram @iasimun și cea de Facebook „IașiMUN”.
Dacă doriți să participați la acest eveniment și să vă testați abilitățile de dezbatere, vă invităm să vă înscrieți ca delegat la cea mai mare conferință Model United Nations din România, IașiMUN!