3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSocialDeficit de mii de profesori, Guvernul angajează 750

Deficit de mii de profesori, Guvernul angajează 750

În sistemul preuniversitar din țara noastră predau, conform datelor sindicatelor, aproximativ 6.000 de necalificați.

La această cifră, se adaugă un deficit de alte câteva mii de cadre didactice (cadre didactice de predare și personal auxiliar).

În plus, an de an, nu se reușește nici măcar acoperirea tuturor posturilor, disponibile în sistemul de învățământ preuniversitar, cu titulari.

Acest lucru se datorează lacunelor mari din procesul de pregătire a cadrelor didactice și veniturilor încă neatractive din sistem.

 

Hotărârea Guvernului 

Guvernul României a aprobat, în ședința din 8 octombrie, suplimentarea cu 750 de posturi a necesarului pentru personalul din unitățile de învățământ preuniversitar de stat.

Decizia este complementară celei adoptate la începutul anului școlar 2020-2021, potrivit căreia numărul de posturi necesare pentru desfășurarea în condiții optime a activității în unitățile de învățământ preuniversitar de stat a fost, inițial, suplimentat cu 500, a anunțat Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

“În total, schema de personal în sistemul de învățământ preuniversitar în acest an școlar a fost suplimentată cu 1.250 de posturi”, precizează MEC, într-un comunicat de presă, remis “România liberă”.

Urmare a hotărârii aprobate astăzi, numărul total de posturi din învățământul preuniversitar de stat, inclusiv în învățământul special, în centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, este de 286.710 posturi, mai precizează ministerul de resort.

“Reglementarea stabilită de Executiv are ca scop asigurarea dreptului la educație al elevilor, în contextul în care, noul an școlar a început în condițiile prevăzute de starea de alertă. Mai exact, organizarea activităților didactice pe durata stării de alertă presupune dispunerea unor măsuri stricte de igienă și distanțare socială, fapt care determină micșorarea efectivului de elevi la clasă și creșterea numărului de clase, implicit a numărului de posturi”, se mai arată în comunicatul MEC.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Israelul și-ar putea extinde suveranitatea asupra coloniilor evreiești din Cisiordania ocupată în 2025

Ministrul de finanţe israelian Bezalel Smotrich, liderul Partidului Sionist Religios, de extremă dreapta, a promis luni extinderea în 2025 a suveranităţii Israelului asupra coloniilor...

Marcel Ciolacu nu crede în implicarea Rusiei în alegerile din România

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD în alegerile prezidenţiale, a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă la Alexandria, dacă are informaţii despre implicarea Rusiei...

Dobânzile mari, munții greu de escaladat ai creditării

Dobânzile la creditele din România au devenit o provocare copleșitoare pentru consumatori și companii, o călătorie economică pe teren accidentat, care contrastează puternic cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă