10.9 C
București
duminică, 24 octombrie 2021

Deficit de mii de profesori, Guvernul angajează 750

În sistemul preuniversitar din țara noastră predau, conform datelor sindicatelor, aproximativ 6.000 de necalificați.

La această cifră, se adaugă un deficit de alte câteva mii de cadre didactice (cadre didactice de predare și personal auxiliar).

În plus, an de an, nu se reușește nici măcar acoperirea tuturor posturilor, disponibile în sistemul de învățământ preuniversitar, cu titulari.

Acest lucru se datorează lacunelor mari din procesul de pregătire a cadrelor didactice și veniturilor încă neatractive din sistem.

 

Hotărârea Guvernului 

Guvernul României a aprobat, în ședința din 8 octombrie, suplimentarea cu 750 de posturi a necesarului pentru personalul din unitățile de învățământ preuniversitar de stat.

Decizia este complementară celei adoptate la începutul anului școlar 2020-2021, potrivit căreia numărul de posturi necesare pentru desfășurarea în condiții optime a activității în unitățile de învățământ preuniversitar de stat a fost, inițial, suplimentat cu 500, a anunțat Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

“În total, schema de personal în sistemul de învățământ preuniversitar în acest an școlar a fost suplimentată cu 1.250 de posturi”, precizează MEC, într-un comunicat de presă, remis “România liberă”.

Urmare a hotărârii aprobate astăzi, numărul total de posturi din învățământul preuniversitar de stat, inclusiv în învățământul special, în centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, este de 286.710 posturi, mai precizează ministerul de resort.

“Reglementarea stabilită de Executiv are ca scop asigurarea dreptului la educație al elevilor, în contextul în care, noul an școlar a început în condițiile prevăzute de starea de alertă. Mai exact, organizarea activităților didactice pe durata stării de alertă presupune dispunerea unor măsuri stricte de igienă și distanțare socială, fapt care determină micșorarea efectivului de elevi la clasă și creșterea numărului de clase, implicit a numărului de posturi”, se mai arată în comunicatul MEC.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu-Mihail Mușoiu scrie în presa centrală din anul 2008. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar, a absolvit FJSC și deține un master în Științele Comunicării.
Ultima oră
Pe aceeași temă