19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialDe ce ar zbura elicopterele printre blocuri. Armata contraatacă fenomenul fake-news

De ce ar zbura elicopterele printre blocuri. Armata contraatacă fenomenul fake-news

Ministerul Apărării Naționale a anunțat punerea în funcțiune a unui nou site, menit să contracareze campania de informații false (fake news) care afectează, în primul rând, Armata României, dar și alte instituții ale statului.

Noul site, denumit “Inforadar – Portalul Știrilor Corecte”, va fi platforma informatică a MApN dedicată contracarării știrilor false.

“Portalul, disponibil pe site-ul oficial al Ministerului Apărării Naționale la adresa www.mapn.ro/inforadar, include un set de teme din domeniul apărării aflate pe agenda publică ce necesită un plus de clarificări, rubrici de educare media, sfaturi practice pentru verificarea știrilor, precum și o secțiune de studii și articole dedicată aprofundării conceptului de știri false asociate fenomenului dezinformării”, a anunțat un comunicat al MApN.

„Platforma Inforadar este un portal dedicat atât știrilor corecte, cât și un instrument de educare pentru fiecare, în calitate de consumatori de informație, fie prin intermediul presei, fie direct din mediul online. Inforadar își propune să se dezvolte în timp, pe măsură ce vor fi identificate noi teme care, pe baza unor informații oficiale, să fie în mod corect transmise către public”, a anunțat colonelul Constantin Spînu, șeful Direcției informare și relații publice a MApN.

Prin noua platformă de internet, MApN urmăreşte ca, prin difuzarea de “informaţii corecte, complete şi oportune”, să ofere opiniei publice, personalului Armatei Române, mass-media, organismelor guvernamentale şi neguvernamentale, posibilitatea de a analiza şi a înţelege mai bine problematica domeniului Apărării.

Primele ținte ale acestui site de informare sunt știrile false care au fost cele mai accesate, în ultimele săptămâni, pe internet, și care continuă a fi redistribuite în ciuda probelor că fac parte din categoria fake news. În legătură directă cu activitatea Armatei a fost o “știre” că mașini blindate se îndreaptă, în coloană, spre București, pentru a închide Capitala în fața epidemiei de Covid. Din aceeași categorie a fost și “știrea” că, în cursul unei nopți, locuitorii Capitalei nu au voie să iasă din locuințe, pe motiv că un număr de cinci elicoptere ale Armatei vor zbura printre blocuri pentru a pulveriza substanțe anti – Covid.

 

“Cei cu minciunile și fake news nu se opresc! În continuare se încearcă prin orice metodă posibilă să răspândească minciuni care să facă oamenii să refuze să respecte sfaturile, recomandările și regulile care se referă la prevenirea răspândirii virusului SARS-COV 2”

Raed Arafat,

Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne

„Platforma Inforadar este un portal dedicat atât știrilor corecte, cât și un instrument de educare pentru fiecare, în calitate de consumatori de informație, fie prin intermediul presei, fie direct din mediul online. Inforadar își propune să se dezvolte în timp, pe măsură ce vor fi identificate noi teme care, pe baza unor informații oficiale, să fie în mod corect transmise către public”

Constantin Spînu,

Șeful Direcției Informare și Relații Publice a MApN

 

Ce se urmărește prin campania de știri false despre coronavirus?

Se încearcă decredibilizarea eforturilor autorităților din România și se caută scăderea încrederii populației în anumite instituții ale statului, cum ar fi Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării Naționale.

Pot fi deosebite știrile false de cele adevărate?

Da, știrile false pot fi separate de cele adevărate, dacă se efectuează verificarea informațiilor din mai multe surse, mai ales din surse de informații oficiale ale Guvernului sau ale celorlalte instituții ale statului.

 

 

Există știri false dirijate precis împotriva unei anumite instituții, mai ales dacă este vorba de o instituție în care românii au, tradițional, foarte multă încredere, cum ar fi Biserica Ortodoxă sau Armata. De la începutul crizei sanitare și a crizei economice rezultate, aproape toate știrile false vehiculate în România au fost corelate cu aceste două fenomene, pentru a spori impactul lor emoțional asupra populației.

Există și campanii fake news care speculează, simultan, ambele vulnerabilități  – cea economică și cea sanitară. Un caz interesant, “dezamorsat” de noul site al Armatei Române, a țintit atât Republica Moldova cât și România. Știrea falsă susținea că prețul unui test Covid în Germania este mult mai mic decât al unui test în România sau în Republica Moldova. Drept dovadă, pe Facebook se prezenta fotografia unei chitanțe, aparent emisă în Germania, pe care prețul unui test era 18,74 euro – în condițiile în care în România prețul unui test Covid este de cel puțin 300 de lei, adică peste 60 de euro. Doar că, în toate țările, există două tipuri de teste Covid. Cel recunoscut oficial se ia din gât, se numește RT-PCR și este scump, cel nerecunoscut oficial este un test serologic, se numește IgG și este mult mai ieftin. Testul ieftin costă în România sub 100 de de lei, adică un preț comparabil cu acei 18,74 de euro indicați de chitanța din Germania.

Potrivit noului site al Armatei Române, știrea fake despre cât de scump e testul Covid în România a pornit, la data de 19 iulie 2020, de la un site din Republica Moldova, care a postat un articol cu titlul “Un conațional a afișat prețul unui test la COVID, în Germania. Este mult mai mic decât în R. Moldova”.

„Conaționalul” care s-ar fi aflat la originea informației nu era nominalizat, dar la explicația pozei apărea ca sursă “Foto: Facebook/ Anatolie Avtonom Maistru”, precizează site-ul MApN.

Un cont cu acest nume există într-adevăr pe rețeaua de socializare, iar persoana care postează aici se declară a fi artist de circ. Ea critică mai ales deciziile guvernului de la Chișinău de a suspenda activitatea sălilor de spectacole și a circurilor, în cadrul campaniei de stopare a epidemiei de coronavirus.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă