15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocialCriza de apă din Cape Town: ''Ziua zero'' a fost amânată pentru...

Criza de apă din Cape Town: ”Ziua zero” a fost amânată pentru luna iulie

Botezată ”Ziua zero” şi fixată recent pentru 4 iunie, data fatidică a fost amânată marţi pentru 9 iulie.

Data se schimbă periodic în funcţie de consumul de apă în cea de-a doua cea mai mare aglomeraţie urbană din Africa de Sud, vizitată de numeroşi turişti.

”Transferul de apă” de la o regiune învecinată cu Cape Town, care a primit o cantitate satisfăcătoare de precipitaţii, ”şi reducerea cererii au avut un impact important asupra datei Zilei zero”, a explicat municipalitatea într-un comunicat.

Autorităţile au cerut populaţiei ”să nu micşoreze eforturile pentru economisirea apei” şi să continue să se limiteze la cantitatea recomandată de 50 de litri pe zi pe cap de locuitor sau echivalentul unui duş zilnic de trei minute.

Dacă ”Ziua zero” va avea loc, locuitorii din Cape Town se vor alimenta de la 200 de puncte de colectare a apei, de unde vor primi un maximum de 25 de litri pe zi pe cap de locuitor.

Pentru a evita cu orice preţ acest scenariu catastrofal, municipalitatea a instituit restricţii draconice în ceea ce priveşte consumul de apă. Din 2016, oraşul a redus la jumătate consumul, de la 1,1 miliarde de litri pe zi, la aproximativ 523 de milioane de litri pe zi.

Autorităţile sud-africane au decretat săptămâna trecută starea de catastrofă naturală pe tot teritoriul ţării din cauza acestei secete istorice care afectează de mai multe luni oraşul Cape Town.

Municipalitatea din Cape Town, controlată de partidul de opoziţie Alianţa democratică (DA), este criticată intens pentru că nu ar fi ţinut cont suficient de avertismentele experţilor şi nu a adoptat mai devreme măsuri de raţionalizare.

Toată Africa sudică a fost afectată în ultimii ani de o secetă foarte severă, agravată de fenomenul meteorologic ciclic El Nino. Ploile abundente din ultimele luni au permis însă celei mai mari părţi din regiune să-şi refacă preţioasele rezerve de apă.

Excepţia a reprezentat-o regiunea Cape Town, unde cea mai mare parte a precipitaţiilor sunt înregistrate în timpul iernii australe, din mai până în august.

Cele mai citite

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Comerţul agroalimentar al Uniunii Europene, excedent de cinci miliarde de euro în ianuarie 2024

Comerţul agroalimentar din UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, conform celui mai recent raport lunar privind evoluția importurilor și a...
Ultima oră
Pe aceeași temă