9.5 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăEconomieFonduri europeneCraiovenii vor avea apă de izvor la robinet, grație celui mai mare...

Craiovenii vor avea apă de izvor la robinet, grație celui mai mare proiect din Europa, pe fonduri europene

La 58 de ani de la inaugurarea actualei conducte de aducţiune a apei potabile Isvarna – Craiova (Firul I), realizată în perioada anilor 1963-1966 și cu durata de viață depășită, craiovenii vor fi, de anul viitor, beneficiarii unei investiții-mamut: Firul II de aducțiune Isvarna – Craiova, componentă majoră a celui mai mare proiect pe fonduri europene.

Image of a newspaper article from Romania Libera

Pornind de la poalele munților Vâlcan, din județul Gorj, acest nou fir va aduce apă de munte de cea mai bună calitate, în municipiul Craiova, printr-o conductă cu o lungime de peste 123 km, realizată din PAFSIN, material garantat timp de 100 de ani.

Image depicting a scenic landscape in Romania

Lucrările la Firul II de aducțiune Isvarna – Craiova însumează peste 117 milioane de euro și sunt parte a „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020”, semnat în 2019 și cu o valoare totală de peste 445,8 milioane de euro, fiind cel mai mare din Europa de acest gen.

Image of a Mausoleum in Romania

Se vizează reabilitarea a 27,4 kilometri de conductă și construirea altor 96,4 de kilometri, precum și amenajarea incintei de captare Isvarna și o stație nouă de hipoclorit.

Photo of scenery in Romania

Fiind vorba despre o investiție complexă, a fost împărțită în șase contracte de lucrări. Unul dintre ele a fost finalizat, iar pe celelalte cinci progresul fizic al lucrărilor depășește 90%, astfel că Firul II Isvarna – Craiova va fi funcțional în 2024, asigură Compania de Apă Oltenia.

WhatsApp Image 2023-12-04 at 10.29.14-3

Pentru orice așezare, mică sau mare, rurală ori urbană, apa este condiția esențială de existență, iar calitatea ei determină, într-un procent important, și calitatea vieții locuitorilor.

De aceea, și noi, la Primăria Craiova, ne-am angajat cu toate forțele în acest efort comun de a aduce apă de izvor la robinetele craiovenilor, printr-un traseu de conducte și procese de epurare la standarde europene. Lucrările au fost și sunt complexe, cuprind subtraversări sau supratraversări de cursuri de apă sau drumuri. Apa de la Isvarna va parcurge, prin acest nou traseu, 14 localități beneficiare din Gorj și Dolj și va ajunge, în curând, la robinetele craiovenilor”, a declarat primarul municipiului Craiova, Lia – Olguța Vasilescu.

Empty street during the day with tall buildings

Mai exact, va fi asigurată astfel apă potabilă de munte de cea mai bună calitate pentru municipiul Craiova și alte șase localități din Dolj, respectiv Brădești, Coțofenii din Față, Almăj, Ișalnița, Șimnicu de Sus și Filiași, precum și pentru Rovinari, Brănești, Câlnic, Godinești, Plopșoru, Telești, Tismana și Țânțăreni din județul Gorj.

Cele mai citite

ONU avertizează că asistența umanitară în Gaza se va încheia în cazul unei ofensive la Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că programele de asistenţă umanitară din Fâşia Gaza se vor încheia în cazul unei ofensive...

Liderii PSD și PNL s-au dus la președintele Iohannis, înainte de ședința Coaliției

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, s-au dus la Palatul Cotroceni pentru a avea o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis. Întâlnirea celor...

Dinamo, victorie uriașă în fața celor de la FC Hermannstadt. „Câinii roșii” sunt la două puncte de baraj

Dinamo a câștigat trei puncte mari în lupta pentru evitarea retrogradării, după ce a învins-o în această seară pe FC Hermannstadt, cu scorul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă