10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialClădirea cu balconul căzut peste oameni trebuia reabilitată din 1993, atunci când...

Clădirea cu balconul căzut peste oameni trebuia reabilitată din 1993, atunci când a fost expertizată

Teodor Iancu, un bucureştean care deţine un apartament în blocul din Centrul vechi al Capitalei unde bucăţi de tencuială dintr-un balcon s-au prăbuşit peste două maşini, susţine că respectiva clădire a fost expertizată în anul 1993, fiind încadrată în gradul I de risc seismic, fiind propusă spre reabilitare, însă reconsolidarea nu s-a mai făcut, informează Mediafax.

“Noi, ca locatari şi ca asociaţie de proprietari, am înaintat foarte multe memorii către primărie cu semnăturilor tuturor proprietarilor de apartamente pentru că eram de acord cu reconsolidarea blocului. Ne-am izbit de refuzul proprietarilor spaţiilor cu altă destinaţie care nu au fost interesaţi să plătească reconsolidarea întrucât ei scoteau suma din buzunar. Nouă, ca locatari, ne suporta primăria, adică ne dădea un împrumut pe 25 de ani fără dobândă, ceea ce era mult mai convenabil şi, în situaţia mutării din apartamente, ne dădea o locuinţă la schimb pe perioada reconsolidării”, susţine Teodor Iancu.

“După Colectiv, pentru că a fost dată acea OUG de Guvern, cum că toate societăţile comerciale care funcţionează la parterul imobilelor cu risc seismic de gradul I trebuie închise. Atunci, patronii spaţiilor cu altă destinaţie au solicitat o altă expertiză şi, în urma măsurătorilor făcute, au reîncadrat blocul în grad seismic de gradul II. Din momentul acela a ieşit de sub incidenţa primăriei, nu mai are bulină, dar blocul este la fel”, explică bărbatul.

Astfel, blocul nu a fost reconsolitat, fiind şi monument istoric, iar în acest sens au fost trimise două sesizări la Ministerul Culturii, una în 2010, iar alta după Colectiv.

“Asociaţia de proprietari plus proprietarii spaţiilor cu altă destinaţie trebuie să se ocupe şi de reconsolidare şi de faţadă, de tot ce ţine de fără ajutor din partea nimănui. În schimb, pentru faţadă este nevoie de avizul Ministerului Culturii, indiferent că este încadrat în gradul 1 sau II noi depunem hârtie la ministerul Culturii şi Cultelor, dar nu am primit răspuns de acolo. Noi nu ne putem apuca să facem nicio lucrare aici pentru că ne vor da amendă că ne apucăm să facem lucrări. Ne dau amendă şi că începem şi că nu începem”, povesteşte Tudor Iancu.

“Trec zilnic pe acest trotuar şi cu copilul. Merg la muncă, la magazin. Mai iese copilul afară, se joacă pe aici şi pe trotuar. Nu a mai căzut ,e prima data. A mai căzut zăpada, în iarna. A căzut toata zăpada pe o maşină şi a distrus-o”, susţine o femeie care locuieşte în zonă.

Nici cei care frecventează terasele din Centrul Vechi nu se simt în siguranţă.

“Îmi este teama să mai stau la terasa sub astfel de clăadiri. Poţi să mori şi nu ştii ce te-a lovit. O să caut o terasă mai în strada, mai sub cerul liber”, spune Ionuţ.

“Aici, în Centrul Istoric, este un pericol permanent. Oricând se poate dărâma o clădire, să ia foc ceva. Doamne fereşte să se întâmple vineri sau sâmbătă seara, când sunt mii de persoane aici. Din păcate, e cam singurul loc unde ne putem distra şi unde preţurile sunt decente”, susţine Tudor.

 

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă