25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSocialBiserica din Dobrogea ­ctitorită de Mihail Kogălniceanu

Biserica din Dobrogea ­ctitorită de Mihail Kogălniceanu

Creștinii ortodocși sărbătoresc, pe 25 noiembrie, pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, prilej pentru care Înalt­preasfințitul Teodosie, ­Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sf. Ecaterina” din localitatea Tuzla (str. Constanței, nr. 71).

Este una dintre cele mai vechi biserici din Dobrogea. Așezământul de cult a fost ctitorit în anul 1884, de către Mihail Kogălni­ceanu, om politic și istoric, așadar la numai șase ani de la unirea Dobrogei cu patria mamă.

Kogălniceanu a fost unul dintre artizanii acestui act istoric și a considerat că este datoria sa să inves­tească în regiune. Nu numai că a ctitorit această biserică, dar ar fi cumpărat mai multe terenuri în zonă, fiind convins și că valoarea lor va crește. În data de 9 iunie 1878, ­Mihail Kogălniceanu și Ion C. Brătianu au participat la lucrările ­Congresului de la Berlin,iar în iulie România semna Tratatul de la Berlin, prin care marile puteri recunoşteau independenţa totală a României faţă de Imperiul Otoman şi ­atribuiau României Dobrogea formată din insulele care alcătuiau Delta Dunării, sangiacul Tulcei cu districtele Kilia, Sulina, ­Mahmudia, Isaccea, Tulcea, Măcin, Babadag, Hârşova, Kiustenge şi ­Medgidia, precum şi ţinutul „la sud de Dobrogea” până la o linie care pleca de la vest Silistra şi până la Mangalia.

 

Romanii i-au tăiat capul

Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina s-a născut în anul 294, într-o familie nobilă, unde a primit o educaţie aleasă. S-a convertit la creştinism pe vremea împăraţilor prigonitori Diocleţian şi Maximian. „Datorită înţelepciunii de care a dat dovadă, a reuşit să demonstreze superioritatea credinţei creştine față de filosofia păgână grecească și să îi convertească la Hristos pe mulţi învăţaţi ai timpului. Din acest motiv a fost arestată şi dusă la judecată înaintea autorităţilor romane, apoi a fost supusă la chinuri și, în cele din urmă, a fost condamnată la moarte tăindu-i-se capul.”, spun reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului. Moaştele se află în mănăstirea „Sf. Ecaterina”, de pe Muntele Sinai, din Egipt.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă