Au crescut prețurile la alimentele de bază care se comercializează în lume, iar acest lucru va afecta inclusiv piața din România. Singurul produs care a stagnat este zahărul. În rest, carnea, uleiul, laptele s-au comercializat mai scump în prima lună a anului față de decembrie 2021.
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a anunțat pentru luna ianuarie a acestui an o creștere a prețului la alimentele de bază, care sunt și cel mai des comercializate. Vorbim despre carne, lactate, ulei, zahăr – produse care se vând mai scump în întreaga lume. Iată cum a crescut indicele prețurilor de pe-o lună pe alta!
Indicatorul pentru prețurile mondiale la alimente a crescut în ianuarie, iar cauzele țin de constrângerile de pe partea ofertei pentru uleiurile vegetale, scrie într-un raport Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Astfel, în prima lună a anului 2022, indicele FAO al prețurilor la alimente a avut, în medie, 135,7 puncte. Acesta a fost cu 1,5 puncte (1,1 la sută) mai mare decât în decembrie 2021. și urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale celor mai comercializate mărfuri alimentare.
Au crescut prețurile mondiale la alimentele de bază. Evoluția indicelui FAO
Creșterea bruscă a prețurilor uleiurilor vegetale a dus la o creștere în lanț a mai multor produse alimentare de bază. Indicele FAO a crescut cu 4,2% față de nivelul său lunar, marcând astfel o maximă istorică.
Ueiurile vegetale
De remarcat este faptul că în ianuarie au crescut prețurile la multe soiuri de ulei, iar cauza principală a fost creșterea prețului petrolului.
Uleiul de palmier. Prețurile internaționale ale uleiului de palmier au crescut brusc din cauza temerilor că acest produs ar putea să nu mai fie exportat din Indonezia – țara cea mai mare exportatoare mondială.
Uleiul de soia. Între timp, prețul mondial al uleiului de soia s-au redresat. Acest produs a fost achiziționat în cantități foarte mari din India. A
Uleiul de rapiță. În același timp, prețurile uleiurilor de rapiță și de floarea-soarelui au fost determinate de limitarea ofertei și creșterea cererii globale de import.
Produsele lactate
Indicele FAO al prețurilor la produsele lactate a înregistrat în ianuarie 2022 o creștere cu 2,4 la sută față de decembrie 2021, marcând a cincea creștere lunară consecutivă. Cotațiile de preț au crescut, în special, pentru laptele praf degresat și pentru unt.
Care sunt motivele? În primul rând, este vorba despre o reducere a exporturilor din Europa de Vest. De asemenea, se estimează ca producția de lapte din Oceania să rămână sub nivelurile sale medii în următoarele luni. În al doilea rând, prețul a crescut și din cauza întârzierilor în procesarea și transportarea laptelui, un efect al deficitului forței de lucru, cauzate de pandemia de COVID.
Au crescut prețurile mondiale la alimentele de bază. Cereale
În ceea ce privește indicele FAO al prețurilor la cereale, acesta a înregistrat în ianuarie 2022 o creștere marginală de 0,1 la sută.
Porumb. Prețurile de export la porumb au crescut cu 3,8 la sută față de luna precedentă, determinate de îngrijorările legate de seceta persistentă în emisfera sudică, și anume în Argentina și Brazilia.
Grâu. Prețurile mondiale la grâu au scăzut cu 3,1%, odată cu creșterea aprovizionării sezoniere din recoltele mari din Australia și Argentina.
Orez. Recoltele mai joase și achizițiile constante efectuate de importatorii din Asia au dus la majorarea prețurilor internaționale la orez cu 3,1 la sută.
Carne
Indicele FAO al prețurilor la carne a înregistrat, în ianuarie, o ușoară creștere.
Carnea de vită. Prețurile cărnii de vită au atins o nouă maximă, determinate de cererea globală puternică de import.
Carnea de oaie și pasăre. Prețurile cărnii de ovine și de pasăre au scăzut, întrucât livrările exportabile globale au depășit cererea de import.
Carnea de porc. Cotațiile cărnii de porc au crescut ușor, deoarece costurile ridicate ale inputurilor au redus oferta globală.
A scăzut prețul la zahăr
Indicele FAO al prețurilor la zahăr a fost singurul sub-indice care a marcat o scădere față de decembrie, marcând al doilea declin lunar consecutiv, de 3,1 la sută. Scăderea cotațiilor internaționale a fost legată de perspectivele favorabile de producție și de progresul bun al recoltei în țările mari exportatoare, India și Thailanda, dar și de ploile căzute în zonele cheie din Brazilia, unde este crescută trestia de zahăr. În plus, prețurile mai scăzute ale etanolului în Brazilia au exercitat o presiune suplimentară asupra scăderii prețurilor mondiale la zahăr în ianuarie.
Au crescut prețurile mondiale la alimentele de bază. Ce spun prognozele
Conform prognozelor actualizate ale FAO, producția mondială de cereale în 2021 a fost estimată la 2 793 milioane de tone, o creștere cu 0,8% față de anul anterior. Pentru 2022, se așteaptă ca plantațiile globale de grâu să se extindă, susținute în mare parte de condițiile meteorologice favorabile din emisfera nordică.. Perspectivele pentru porumb sunt și ele bune, prețurile ridicate indicând plantații record în Argentina și Brazilia.
De asemenea, experții estimează ca utilizarea cerealelor la nivel mondial în 2021 – 2022 să crească cu 1,6 la sută.
Cele mai recente prognoze ale FAO pentru comerțul mondial cu cereale în 2021 – 2022 se ridică la 481 de milioane de tone, în creștere cu 0,4% față de anul de comercializare precedent și atingând un nivel record. Acest lucru reflectă așteptările privind o creștere cu 2% a comerțului global cu grâu și o creștere de aproape 4% a volumului de orez comercializat la nivel global, compensând o scădere anticipate, de 1,5 la sută, pentru cerealele grosiere.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!