19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSocialAproape 700 de migranți ilegali prinși la Marea Neagră

Aproape 700 de migranți ilegali prinși la Marea Neagră

 

Traversarea Mării Negre cu o ambarcațiune este periculoasă din două motive: marea este impredictibilă și nu există multe zone de refugiu, în caz de necesitate. Cu toate acestea, sute de migranți au traversat-o, anul trecut, și au ajuns în România. Cei mai mulți au fost păcăliți, călăuzele le-au spus că îi vor duce în Europa de Vest.

Potrivit unui bilanț realizat de Garda de Coastă, în 2017 au fost înregistrate un număr de 42 de cazuri de migrație ilegală, la frontiera terestră și la Marea Neagră, în care au fost depistați 686 de cetăţeni străini, proveniţi din state terţe, în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera de stat. „Au fost identificate 13 grupuri infracţionale (6 la frontiera maritimă și 7 la frontiera cu Bulgaria) specializate în săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, formate din cetăţeni străini (Bulgaria, Cipru, Irak, Iran, Siria și Turcia), finalizate cu trimiterea în arest preventiv a 26 de traficanți, cercetați pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranți.”, a precizat Maria Alexandra Cîrstea, purtătorul de cuvânt al instituției.

În a doua parte a acestui an, la Marea Neagră s-au înregistrat șase cazuri, în care 537 de migranți din Irak, Iran, Pakistan, Siria și Afganistan  au încercat să ajungă ilegal în România, din Turcia, cu ajutorul a şase ambarcațiuni. Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, coordonaţi de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au efectuat cercetări în toate cazurile înregistrate şi au identificat la bordul celor şase ambarcaţiuni, pe lângă numărul total de migranţi, 12 traficanţi ai grupurilor de migranți (cetățeni turci, un cetățean bulgar, un sirian, un irakian și un cetățean cipriot), care au fost prezentați instanței, aceştia fiind arestaţi preventiv. Grupurile de migranți au intrat în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări, pentru a fi luate măsurile legale ce se impun.

 Au plutit în derivă

Unul dintre cazurile semnificative a avut loc în data de 12 septembrie 2017, când poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Integrat de Supraveghere la Marea Nea­gră – SCOMAR au detectat o ambarcaţiune suspectă în Marea Neagră, la aproximativ 32 mile marine Est Midia, care se îndrepta din apele internaţionale spre cele teritoriale româneşti, țintă confirmată de un elicopter al Ministerului Apărării Naționale, ca fiind o ambarcațiune cu multe persoane la bord.

Imediat, Garda de Coastă a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni cu două nave de intervenţie care s-au deplasat spre ambarcaţiunea suspectă solicitând și sprijinul Marinei Militare, care a participat cu o navă de intervenţie aflată în zonă. Ambarcațiunea, care a plutit în derivă, a transmis prin sistemul radio mesaje de ajutor, vremea fiind nefavorabilă (vânt puternic, mare de gradul 5), astfel navele Poliției de Frontieră Române împreună cu o ambarcaţiune civilă de pe platformele petroliere aflate în zonă, au acţionat conform procedurilor internaţionale, prin iniţierea unei acţiuni de tip SAR, pentru a oferi sprijin şi asistenţă ambarcațiunii aflate în pericol, astfel au remorcat şi escortat în Portul Midia ambarcațiunea, care plutea în derivă în apele Mării Negre și pe care se aflau peste 150 de persoane.

Ambarcațiunea RUYA 1 a fost adusă în siguranță în port, iar persoanele au fost debarcate, efectuându-se evaluarea preliminară a stării de sănătate a acestora şi acordarea de asistență medicală de specialitate, după care s-au derulat procedurile specifice în astfel de situaţii, constând în activităţi de triere şi identificare a celor în cauză. În cadrul audierilor, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că la bordul ambarcaţiunii se aflau 154 de cetățeni irakieni și iranieni (56 de copii și 98 adulți) care intenţionau să ajungă în mod ilegal în România. 

Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat au fost dispuse atât la graniţa cu Bulgaria, cât şi la Marea Neagră, Garda de Coastă dispunând de dotările și capacitățile navale necesare pentru a asigura patrularea și intervenția pe mare.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă