Executivul are pe ordinea de zi a ședinței din 30 mai 2024 o Hotărâre de Guvern prin care desființează patru posturi din organigrama Ministerului Justiției.
Cele patru posturi sunt în prezent vacante. „Reducerea celor patru posturi presupune o economie de 41.188 lei/lună, respectiv 247.128 lei pentru o perioadă de 6 luni”, precizează Nota de fundamentare care însoțește proiectul de HG.
Dintre cele patru posturi care dispar din schema Ministerului Justiției, cel mai prost plătit este un post de „personal contractual – consilier I”. Această funcție are un salariu de bază de 7.893 lei și un „spor condiții de muncă” de 949 de lei, ajungând astfel la un „total venit brut” de 8.842 de lei.
Celelalte trei posturi care se desființează sunt de funcționari publici. Unul dintre ele este de consilier principal. Acest post are un salariu de bază de 7.893 de lei și un „spor condiții de muncă” de 1.017 lei, ajungând astfel la un „total venit brut” de 8.910 lei.
Celelalte două posturi de funcționar public prevăzute a se desființa sunt de consilier superior. Fiecare dintre ele are un salariu de bază de 9.894 de lei și un „spor condiții de muncă” de 1.371 de lei. „Total venit brut” pentru un post este de 11.265 de lei.
Se observă că niciunul dintre cele patru posturi care dispar din organigrama Ministerului Justiției nu este post de magistrat.
Renunțarea la aceste posturi reprezintă „desființarea unui număr de 4 posturi vacante, din care 3 aferente funcţiei publice şi unul de natură contractuală, rezultând un număr maxim de posturi la nivelul Ministerului Justiţiei de 430 de posturi”. Înainte de aprobarea acestei HG, Ministerul Justiției avea un personal „compus din 434 de posturi, exclusiv demnitarii, posturile aferente cabinetului ministrului şi cele ale Direcţiei de implementare a proiectelor finanţate din împrumuturi externe”.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!