3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSocialAcordarea de stimulente, o soluție pentru acoperirea scăderilor salariale ale cadrelor medicale

Acordarea de stimulente, o soluție pentru acoperirea scăderilor salariale ale cadrelor medicale

Această soluție a fost convenită în cadrul întâlnirii pe care președintele Consiliului Județean (CJ) Galați a avut-o cu liderii sindicali.

Înainte de a fi pusă în practică această soluție de compensare a pierderilor salariale sunt așteptate ședința de guvern de marți, 8 mai și întâlnirea reprezentanților guvernului cu sindicatele din sănătate, pentru ca acordarea stimulentelor să nu intre în contradicție cu o măsură adoptată la nivel național.

„Împreună cu liderii sindicali am stabilit să reanalizăm punctual salariile celor nemulţumiţi şi să găsim soluţii de compensare a sumelor care au fost pierdute din venitul lunar, fie prin acordarea de stimulente, fie ca urmare a unei decizii guvernamentale de corectare a acestor diferenţe. Am stabilit o nouă întâlnire cu liderii sindicali săptămâna viitoare, după şedinţă de guvern de marţi, 8 mai şi după întâlnirea reprezentanţilor Guvernului cu liderii sindicali din domeniu sănătăţii, astfel încât să avem toate datele la dispoziţie pentru a găsi modalităţi de compensare a acestor sume”, ne-a declarat Costel Fotea, președintele CJ Galați.
Cele mai mari probleme sunt la spitalele din administrarea consiliilor județene

Potrivit președintelui CJ Galați, sunt diferențe mari între situațiile de la spitalele aflate în administrarea consiliilor județene și spitalele aflate în administrarea primăriilor marilor orașe, pentru că în administrarea consiliilor județene sunt spitale mari, spitalele județene și spitalele de pneumologie și boli infecțioase, la care prin specificul activității erau acordate sporuri mari.

„Toate consiliile județene din țară au în administrare spitalele mari, spitalele județene, spitalele TBC, spitalele de boli infecțioase, cele care au avut cele mai mari sporuri. Municipiile, reședințe de județ, au în administrare spitalele municipale, spitale mai mici. În momentul de față, legea prevede până la 85% spor și să te încadrezi, ca și coordonator principal de credite, în 30% din fondul de salarii. Peste aceste procente nu poți să treci. Nu suntem limitați de faptul că spitalul județean sau celelalte spitale din subordinea Consiliului Județean nu ar putea să le asigure salariile. Suntem limitați de cadrul legislativ care spune clar că din bugetul Consiliului Județean alocat pentru salarii doar până la 30% poți să dai sporuri. Același lucru este și la Primărie, numai că primăria nu are atât de multe spitale și atât de multe unități care au sporuri”, a mai precizat Fotea.

Din bugetul pentru salarii al CJ Galați, procentul de 30% alocat acordării sporurilor este împărțit astfel: 28,5% reprezintă procentul alocat pentru plata sporurilor din spitale, restul de 1,5% fiind procentul sporurilor încasate de angajații tuturor celorlalte instituții care funcționează sub autoritatea CJ, respectiv DGASPC, muzee, biblioteci, centre culturale, etc. Procentul de 30% a fost atins și cum legea nu permite depășirea acestuia, este luată în calcul varianta acordării de stimulente.

„Ole, ole sporul nostru nu mai e!”

Acordul între președintele CJ Galați și liderii sindicali a venit la o zi după ce aproximativ 50 de angajaţi ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgență, în special asistente, infirmiere, moaşe şi îngrijitoare, au participat la protestul organizat de Sindicatul Solidaritatea Sanitară Galaţi în faţa sediului CJ Galaţi. Protestatarele au suflat în vuvuzele şi au scandat „Demnitate în sănătate!”, „Ole, ole sporul nostru nu mai e!” și „Nu ne mai creşteţi salariile, scăzând veniturile!”.
La Spitalul Județean Clinic de Urgență „Sf Apostol Andrei” din Galați, principalul spital din zonă, la care sunt tratate și cazuri urgente din Brăila și Tulcea, sunt afectate de scăderile salariale 120 de cadre medicale (6% din personal), care au pierdut de la 300 la 600 lei.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă