19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSocial69 mil. lei pentru reabilitarea sistemului de termoficare din Râmnicu Vâlcea

69 mil. lei pentru reabilitarea sistemului de termoficare din Râmnicu Vâlcea

Proiectul privind reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea pentru perioada 2009 – 2028, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice – etapa a II-a, este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, Axa Prioritară 7, Obiectivul specific 7.1, iar beneficiar este Consiliul Judeţean Vâlcea, informează un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

Bugetul eligibil se ridică 68.992.158,56 lei.

Prin această a doua etapă a proiectului vor fi reabilitate reţelele primare de transport, respectiv 6.500 de metri de conductă termoficare primară şi 40.132 de metri conducte reţea termică secundară.

Obiectivul proiectului este creşterea eficientei energetice a sistemului de termoficare în Râmnicu Vâlcea, prin reducerea pierderilor de la nivelul reţelelor, creşterea calităţii serviciului public de alimentare cu energie termică şi costuri mai mici pentru populaţie, ca urmare a creşterii competitivităţii întregului sistem urban de încălzire centralizată şi asigurării viabilităţii acestui sistem pe termen lung.

“Când vorbim despre sistemele de termoficare, ne-am obişnuit să auzim despre pierderi pe reţea. Astăzi vorbim despre un proiect care va rezolva această problemă. Vorbim despre continuarea unui proiect care va însemna mai puţini bani scoşi de cetăţeni din buzunare. Pe de altă parte, vorbim despre nevoia de a trăi într-un mediu sănătos. Vâlcenii vor avea parte de mai puţină poluare, ca urmare a standardelor înalte de calitate la care se ridică echipamentele achiziţionate prin proiect. În spatele cifrelor pe care le comunicăm instituţional, avem, iată, astfel de rezultate palpabile, care ne arată cum îmbunătăţesc fondurile nerambursabile viaţa fiecărui cetăţean”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a adăugat că acest contract înseamnă “mai bine şi mai confortabil” pentru vâlceni.

“Sunt bucuros că suma de 18 milioane euro intră în judeţul nostru, alături de celelalte 120 milioane investiţi în până acum, alături de echipă pe care o coordonez”, a spus Rădulescu.

Potrivit MFE, prima etapă a proiectului de termoficare în municipiul Râmnicu Vâlcea, în valoare totală de 239.903.571 lei (fără TVA), a fost implementată cu finanţare din bugetul Programului Operaţional Sectorial Mediu (POS M) 2007 – 2013 şi finalizată în iunie 2016. Au fost dezvoltate şi achiziţionate echipamente noi – o instalaţie de sulfurare gaze de ardere pentru cazanul 7, 18 arzătoare cu NOx redus şi reabilitate, două electropompe de alimentare cazan de abur, patru electropompe de termoficare şi 2,25 km reţea termică de transport.

Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020 este al doilea program ca mărime din UE, cu o alocare de aproximativ 12 miliarde de euro pentru sectoarele de transport, mediu şi energie. În România, POIM finanţează activităţi pentru infrastructura de transport, protecţia mediului, managementul riscurilor şi adaptarea la schimbările climatice, energie şi eficienţă energetică şi contribuie, astfel, la Strategia Uniunii Europene pentru o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii. POIM beneficiază de o alocare financiară de circa 11,6 miliarde de euro.

Cele mai citite

Tesla reduce prețurile unor modele în Europa, după ce a anunțat reduceri și în SUA

Tesla reduce prețurile unor modele în Germania și în alte țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, a declarat duminică un purtător de cuvânt,...

Crește contrabanda cu țigări la granița de sud a României

Doar pe parcursul primelor trei luni din anul 2024, la granița de sud a României au fost capturate 12 milioane de țigarete de contrabandă....

Declarațiile lui David Popovici, după ce a cucerit patru medalii de aur la Naţionalele de la Otopeni

După ce a cucerit patru medalii de aur la Campionatele Naţionale de înot pentru seniori, tineret şi juniori de la Otopeni, David Popovici a...
Ultima oră
Pe aceeași temă