19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSocial150.000 de PET-uri cu aghiasmă, împărțite de Bobotează, la Constanța

150.000 de PET-uri cu aghiasmă, împărțite de Bobotează, la Constanța

„Anul acesta, Boboteaza este fără ger, dar este cu apă multă şi noi vrem ca această sărbătoare să o pregătim aşa cum se cuvine. Ne-am pregătit cu 150.000 de sticle de aghiasmă. Vineri de dimineaţă, în Ajunul Bobotezei, vom începe slujba imediat după ora cinci dimineaţa, ca la ora şapte să fim în pridvorul Catedralei să sfinţim butoaiele cu aghiasmă. Sunt pe drum încă patru butoaie mai mari decât toate pe care le avem ca să putem să sfinţim apa o singură dată pentru tot ce se va îmbutelia“, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.

După ceremonia religioasă, IPS Teodosie va arunca în mare trei cruci, iar acestea vor fi aduse la mal de tineri care vor sări în apă, ei urmând să fie recompensaţi de către Arhiepiscopie cu calendare şi obiecte bisericeşti.

Botezul lui Iisus Hristos

Ca și în anii trecuți, căruțe trase de boi și măgari vor merge prin Constanța și preoții îi vor stropi cu aghiasmă pe oameni.

„Carele cu boi vor duce aghiasmă şi prin oraş, vor fi întâmpinate de credincioşi pe drum, preoţii care vor însoţi carele îi vor stropi cu aghiasmă pe credin-cioşii care vor veni“, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.

Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe 6 ianuarie Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza. Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea ne aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a venit la râul Iordan şi a fost botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Primele menţiuni despre această sărbătoare apar înainte de secolul III, iar atestarea documentară s-a făcut de către Clement Alexandrinul, în lucrarea „Stromata I“, dar şi în „Constituţiile Apostolice“, unde Boboteaza este menţionată alături de Naşterea şi Învierea Domnului.

Rânduiala bisericească prevede ca în această zi preoţii să meargă pe malul unei ape şi să oficieze slujba sfințirii mari a apei.   

Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea ne aminteşte de momentul în care Iisus Hristos a fost botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă