15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSănătateVirusul hepatitei C poate fi învins dacă pacienții merg la medic

Virusul hepatitei C poate fi învins dacă pacienții merg la medic

Asigurarea tratamentului împotriva virusului hepatitei C este deja rezolvată în România, dar problema încă sensibilă este accesul personalului medical în acele comunități din România în care trăiesc un număr ridicat de pacienți. Este vorba mai ales de comunități izolate, cum ar fi cele de rromi, au precizat specialiștii prezenți la conferința de ieri a SRGH.

Scopul conferinței a fost prezentarea rezultatelor “Campaniei HepC Alert”, care s-a derulat în aproape 30 de unități medicale din România.

Specialiștii români avertizează că infecţia cu virus hepatitic C (VHC) reprezintă o problemă de sănătate publică, dar și o povară socio-economică. Prevalența viremică globală estimată este actualmente de 1%, ceea ce corespunde unui număr de 71 de milioane de persoane viremice la nivel mondial. Prevalența medie în Europa este de 0.65 la sută, dar România se situează pe primul loc în Europa, cu un procent estimat la 2.5 la sută – echivalentul unei populații viremice de peste 550.000 de români. Datorită caracterului asimptomatic al infecției cu virusul hepatitei C, majoritatea persoanelor infectate (>80%) nu au cunostinta despre prezența infecției VHC și, din acest motiv, nici nu ajung să fie testate, diagnosticate și tratate. Acești bolnavi ajung să răspândească infecția și ajung în îngrijire medicală abia în stadii avansate de boală.

Așa se face că unii purtători ai virusului VHC ajung la boli grave, cum ar fi ciroza sau cancerul, iar în final, decesul cauzat numai de aceste două boli ajunge la 10 – 20 de cazuri pe an, într-un singur spital, ne-a precizat prof. dr. Liana Gheorghe, de la Institutul Clinic Fundeni.

Prof. dr. Liana Gheorghe

Rezultatele proiectului, prezentate de prof. dr. Liana Gheorghe, atestă faptul că prevalența virusului hepatitei C este mai ridicată în mediul rural, la persoane cu vârsta de peste 50 de ani, mai ales la persoane cu un nivel de educație scăzut și, din punct de vedere etnic, mai ales la persoane din comunitățile de rromi.

Medicii români subliniază că progresele în tratamentul hepatitei C din ultimii ani au condus la dezvoltarea unor regimuri terapeutice cu eficacitate de 95-100% în eradicarea infecţiei, astfel devenind posibilă și o strategie globală de control și de eliminare a infecţiei cu VHC.

“Inovația medicală și costurile devenite sustenabile pentru sistemele de sănătate chiar în țările cu venituri medii și mici au transformat hepatita C dintr-o ecuație medicală într-una complexă de sănătate publică, ce cuprinde intervenții integrate de conștientizare, testare, diagnostic și acces necondiționat la tratament pentru persoanele infectate”, au subliniat participanții la conferința SRGH.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă