Asigurarea tratamentului împotriva virusului hepatitei C este deja rezolvată în România, dar problema încă sensibilă este accesul personalului medical în acele comunități din România în care trăiesc un număr ridicat de pacienți. Este vorba mai ales de comunități izolate, cum ar fi cele de rromi, au precizat specialiștii prezenți la conferința de ieri a SRGH.
Scopul conferinței a fost prezentarea rezultatelor “Campaniei HepC Alert”, care s-a derulat în aproape 30 de unități medicale din România.
Specialiștii români avertizează că infecţia cu virus hepatitic C (VHC) reprezintă o problemă de sănătate publică, dar și o povară socio-economică. Prevalența viremică globală estimată este actualmente de 1%, ceea ce corespunde unui număr de 71 de milioane de persoane viremice la nivel mondial. Prevalența medie în Europa este de 0.65 la sută, dar România se situează pe primul loc în Europa, cu un procent estimat la 2.5 la sută – echivalentul unei populații viremice de peste 550.000 de români. Datorită caracterului asimptomatic al infecției cu virusul hepatitei C, majoritatea persoanelor infectate (>80%) nu au cunostinta despre prezența infecției VHC și, din acest motiv, nici nu ajung să fie testate, diagnosticate și tratate. Acești bolnavi ajung să răspândească infecția și ajung în îngrijire medicală abia în stadii avansate de boală.
Așa se face că unii purtători ai virusului VHC ajung la boli grave, cum ar fi ciroza sau cancerul, iar în final, decesul cauzat numai de aceste două boli ajunge la 10 – 20 de cazuri pe an, într-un singur spital, ne-a precizat prof. dr. Liana Gheorghe, de la Institutul Clinic Fundeni.
Prof. dr. Liana Gheorghe
Rezultatele proiectului, prezentate de prof. dr. Liana Gheorghe, atestă faptul că prevalența virusului hepatitei C este mai ridicată în mediul rural, la persoane cu vârsta de peste 50 de ani, mai ales la persoane cu un nivel de educație scăzut și, din punct de vedere etnic, mai ales la persoane din comunitățile de rromi.
Medicii români subliniază că progresele în tratamentul hepatitei C din ultimii ani au condus la dezvoltarea unor regimuri terapeutice cu eficacitate de 95-100% în eradicarea infecţiei, astfel devenind posibilă și o strategie globală de control și de eliminare a infecţiei cu VHC.
“Inovația medicală și costurile devenite sustenabile pentru sistemele de sănătate chiar în țările cu venituri medii și mici au transformat hepatita C dintr-o ecuație medicală într-una complexă de sănătate publică, ce cuprinde intervenții integrate de conștientizare, testare, diagnostic și acces necondiționat la tratament pentru persoanele infectate”, au subliniat participanții la conferința SRGH.