1.4 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăCoronavirusVariola maimuței nu este precum COVID

Variola maimuței nu este precum COVID

La prima vedere, toate aceste știri par un pic prea familiare. A fost detectată o nouă epidemie de virus. Acesta începe să se răspândească pe tot globul. Autoritățile sanitare intră în acțiune, urmărind infecțiile.

După doi ani chinuitori, este de înțeles că valul de cazuri de variolă a maimuței ne aduce amintiri neplăcute de la începutul anului 2020, când lumea a făcut cunoștință pentru prima dată cu Covid-19.

Dar experții în sănătate au fost clari încă de la apariția primelor cazuri: În timp ce publicul ar trebui să fie conștient de epidemia de variolă, cele două boli sunt foarte diferite și nu există același motiv pentru care să ne alarmăm ca acum doi ani.

„Nu este vorba de Covid”, a declarat săptămâna trecută, Dr. Jennifer McQuiston, medic veterinar și director adjunct al Diviziei de patogeni și patologie cu consecințe ridicate din cadrul CDC.

Președintele american Joe Biden a încercat, de asemenea, să elimine legătura dintre cele două boli în mintea publicului. „Pur și simplu nu cred că se ridică la nivelul de îngrijorare care a existat în cazul Covid-19”, a declarat Biden reporterilor cu ocazia unei călătorii recente la Tokyo. A fost o schimbare bruscă față de comentariile făcute cu o zi înainte, când a spus că „toată lumea ar trebui să fie îngrijorată”.

Desigur, mai mulți lideri au încercat să calmeze cetățenii atunci când Covid-19 a apărut pentru prima dată, doar pentru ca acel virus să se transforme într-o pandemie unică într-o generație.

Așadar, în ce fel, mai exact, este variola maimuței diferită de Covid – și de ce sunt experții mult mai relaxați în legătură cu această epidemie?

Cel mai important, variola maimuței nu se răspândește la fel de ușor precum Covid-19. „Răspândirea respiratorie nu este îngrijorarea predominantă” în cazul variolei maimuței, a spus McQuiston. Acesta se transmite între oameni doar dacă există un contact foarte strâns cu o persoană infectată, cum ar fi schimbul de haine sau lenjerie de pat, sau prin salivă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Simptomele variolei maimuței, în special erupția care apare de obicei pe corpul unei persoane, sunt, de asemenea, mai ușor de detectat decât simptomele Covid-19. Iar răspândirea asimptomatică – care a complicat eforturile timpurii de a limita Covid-19 – nu a fost documentată în cazul variolei maimuțelor, potrivit unui studiu din 2020.

„Monkeypox (n.r. – variola maimuței) poate fi o infecție gravă”, în special în țările cu venituri mici, unde depistarea și tratamentele nu sunt disponibile cu ușurință, a declarat săptămâna trecută pentru CNN Michael Head, cercetător senior în domeniul sănătății globale la Universitatea Southampton din Marea Britanie. Nu au fost raportate decese în urma actualei epidemii.

Dar, poate cel mai important dintre toate, variola maimuței nu este o boală nouă. Vaccinurile împotriva variolei pot fi folosite pentru a combate virusul, există o multitudine de cercetări științifice privind modul în care acționează boala, iar aceasta nu suferă mutații atât de rapide precum Covid-19.

Așadar, dacă titlurile despre variola maimuței vă duc cu gândul înapoi în 2020, merită să luați o pauză.

„Acesta este un virus pe care îl înțelegem: avem vaccinuri împotriva lui, avem tratamente împotriva lui și se răspândește foarte diferit față de SARS-Cov-2 – nu este la fel de contagios precum Covid – așa că sunt încrezător că vom putea îmbrățișa”, a declarat coordonatorul Covid-19 de la Casa Albă, Dr. Ashish Jha, pentru Martha Raddatz de la ABC.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Candidatul asistem

Privind la liota zgomotoasă de candidați la alegerile prezidențiale te încearcă un sentiment de deznădejde. De fapt, deznădejdea e cea care a și făcut...

România va relua producția internă de uraniu pentru consumul nuclear

Reînceperea activităților de exploatare a uraniului este esențială pentru consolidarea ciclului combustibilului nuclear al României Guvernul a aprobat strategia energetică a României pentru perioada 2025-2035,...

Tunari, Ilfov: Incendiu la trei imobile. 10 autospeciale ale ISU intervin

Pompierii intervin pentru stingerea unui incendiu care se manifestă la 3 imobile, aflate pe strada 9 Mai, localitatea Tunari, județul Ilfov. În momentul de față...
Ultima oră
Pe aceeași temă