21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSănătateVaccinul AstraZeneca, neputincios în vața coronavirusului mutant din Africa de Sud!

Vaccinul AstraZeneca, neputincios în vața coronavirusului mutant din Africa de Sud!

Oficialii sud-africani din domeniul sănătății au anunțat că vor amâna lansarea în țară a vaccinului anti coronavirus AstraZeneca, după ce un studiu a arătat că acesta oferă protecție extrem de redusă față de mutația SARS-COV-2 identificată pentru prima dată în țară.
În timpul unui briefing de presă, ministrul sănătății din Africa de Sud, dr. Zweli Mkhize, a declarat că amânarea va fi temporară, pentru o perioadă de timp neprecizată, în care Africa de Sud va continua campania de imunizare publică bazată pe inocularea populației cu vaccinurilor fabricate de Pfizer/ BioNTech și Johnson & Johnson.
Potrivit oficialilor sud-africani din domeniul sănătății, primele date ale unor studii publicate duminică sugerează că două doze de vaccin Oxford/AstraZeneca au furnizat doar protecție minimă, ușoară și moderată față de infectarea cu mutația B.1.351, identificată pentru prima dată în Africa de Sud. Studiul, care nu a fost adus la cunoștința publică, a inclus aproximativ 2.000 de voluntari cu o vârstă medie de 31 de ani, aproximativ jumătate primind vaccinul iar jumătate fiind injecatați cu un ser placebo. Neutralizarea virală împotriva variantei B.1.351 a fost „substanțial redusă” în comparație cu tulpina anterioară de coronavirus, au spus cercetătorii într-un comunicat de presă. Eficacitatea vaccinului împotriva formelor severe de Covid-19, a spitalizării și a decesul nu au fost evaluate.
Detaliile studiului efectuate de cercetători de la Universitatea din Witwatersrand din Africa de Sud și alții, precum și de la Universitatea din Oxford, au fost prezentate într-un comunicat de presă, rezultatele fiind trimise spre evaluare inter pares.
Într-o declarație făcută duminică, un purtător de cuvânt al AstraZeneca a declarat că fabricantul de vaccin „colaborează cu Ministerul Sănătății din Africa de Sud pentru identificarea celei mai bune căi de a sprijini evaluarea vaccinului împotriva infectării cu mutația B.1.351″, oficialii companiei manifestându-și speranța că vaccinul dezvoltat de ei își va demonstra eficiența întru protejarea împotriva tulpinii mutante a coronavirusului în special atunci când intervalul de dozare va fi de opt până la 12 săptămâni. Într-o declarație anterioară, compania a spus că lucrează cu Universitatea Oxford pentru a adapta vaccinul împotriva variantei B.1.351, astfel încât medicamentul să fie gata pentru livrare din toamnă, dacă va fi nevoie.
Ineficiența vremelnică a vaccinului AstraZeneca în fața virusului mutant din Africa de Sud confirmă rezervele autorităților sanitare din Elveția. La începutul lunii, Elveția a refuzat aprobarea pentru vaccinul anti-Covid al companiei AstraZeneca, potrivit Swissmedic, agenția elvețiană a medicamentului, care eliberează autorizații pentru intrarea pe piață. Având deja autorizate vaccinurile anti-Covid ale Pfizer/BioNTech și Moderna, reprezentanții Swissmedic au transmis că sunt necesare studii suplimentare pentru autorizarea vaccinului anti-Covid produs de AstraZeneca, deoarece datele prezentate „sunt încă insuficiente pentru a permite obținerea unei autorizații”.

Cele mai citite

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

După toate celelalte probleme, companiile vor fi lovite și de greva la Registrul Comerțului

Greva la Registrul Comerțului este de natură să afecteze companiile din România, explică un articol publicat pe site-ul termene.ro. Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al...

BEC a stabilit că alegătorii ce au domiciliul în străinătate și reședința în țară din 11 aprilie nu vor vota la alegerile locale

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat, marţi, o hotărâre care prevede că alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară începând...
Ultima oră
Pe aceeași temă