Decizia încheie o săptămână tulbure, în care Uniunea a atacat producătorul de medicamente din cauza întârzierilor de furnizare. Decizia mult așteptată a Agenției Europene pentru Medicamente a venit după ce mai multe țări din UE au avertizat că nu mai există doze de vaccin pe măsură ce decesele provocate de coronavirus se acumulează pe tot continentul.
Autorizarea sa pentru utilizarea vaccinului la toți adulții este în contrast cu un anunț al Comisiei germane pentru vaccinuri, difuzat joi, potrivit căruia nu ar recomanda vaccinul AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani sau peste, din cauza datelor insuficiente.
Ca răspuns la mișcarea germană, un purtător de cuvânt al AstraZeneca a spus că ultimele analize ale datelor studiilor clinice „susțin eficacitatea la grupa de vârstă peste 65 de ani”.
Regatul Unit, a cărui autoritate de reglementare a aprobat vaccinul AstraZeneca pe 30 decembrie, administrează doze persoanelor cu vârsta peste 65 de ani de aproape o lună.
CEO-ul AstraZeneca, Pascal Soriot, a salutat decizia EMA și a mulțumit tuturor celor implicați în dezvoltarea vaccinului. Recomandarea de astăzi subliniază valoarea vaccinului AstraZeneca Covid-19, care este eficient, bine tolerat și ușor de administrat.
În ultima săptămână, UE și AstraZeneca au fost blocate într-o dispută acerbă cu privire la aprovizionarea cu vaccin. În urmă cu o săptămână, gigantul farmaceutic britanic-suedez a spus că nu va putea livra atâtea doze pe cât s-ar fi așteptat Uniunea Europeană din cauza problemelor de producție – actualizând planurile de vaccinare ale blocului.
Comisia Europeană – care a comandat 400 de milioane de doze AstraZeneca în numele statelor membre ale UE și este pregătită să înceapă lansarea primelor vaccinări cu produsul peste tot în bloc – a declarat că întârzierea este inacceptabilă și că va impune restricții.
Disputa dintre Europa și AstraZeneca se desfășoară într-un context dificil. În țările UE, inclusiv în Germania, se manifestă din plin o penurie de vaccinuri chiar dinainte ca vaccinul AstraZeneca să fi fost autorizat vineri. Gigantul farmaceutic american Pfizer a redus anterior livrările din UE ale vaccinului pe care l-a dezvoltat cu BioNTech, în timp ce o unitate de producție a fost modernizată.
În încercarea de a rezolva problemele legate de aprovizionare, Comisia Europeană a adoptat noi măsuri vineri, supunând vaccinurile Covid-19 unei autorizări a exportului.