Foto: Arhivă

Vaccinare cu armata. Campania de imunizare va fi condusă de un medic militar

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că România va avea o strategie de vaccinare anti – Covid și că viitoarea operațiune de imunizare va fi condusă de un medic militar.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 19.11.2020 - 00:19

Președintele Klaus Iohannis a insistat din nou pentru campania de vaccinare anti – Covid care se pregătește în România și a anunțat că această campanie va fi coordonată de un medic de la Spitalul Militar Central din București – subordonat Ministerului Apărării Naționale.

Dr. Valeriu Gheorghiță este locotenent-colonel, este doctor în Științe Medicale și face parte din Secția de  Boli Infecţioase şi Tropicale a Spitalului Militar Central.

Șeful statului nu a explicat de ce a ales un ofițer din Ministerul Apărării pentru a coordona campania de vaccinare anti – Covid, dar această opțiune ar sugera că ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu mai este agreat de președintele Iohannis. De altfel șeful statului chiar l-a criticat pe ministrul Tătaru în conferința de presă de marți seară, iar potrivit unor informații neoficiale, viitorul ministru al Sănătății – din guvernul care se va forma după alegerile din decembrie – va fi un medic militar.

Sub mandatul acelui viitor ministru al Sănătății și sub coordonarea ofițerului medic Valeriu Gheorghiță se va desfășura, în prima parte a anului 2021, campania de vaccinare anti – Covid în România.

Președintele Iohannis a precizat că strategia României de vaccinare anti – Covid va fi făcută publică abia săptămâna viitoare, deși, se pare, ea este deja elaborată și cunoscută în unele instituții. De altfel, “autoritățile au început organizarea propriu-zisă în vederea implementării eficiente a acestei strategii”.

“Așa cum am mai menționat, vaccinarea se va face etapizat și va începe cu anumite grupe de populație, stabilite pe criterii epidemiologice și medicale. Este vorba, într-o primă fază, de personalul medical, de cei aflați în grupele de risc, dar și de lucrătorii din sectoare esențiale precum educație, siguranță națională, transporturi, energie, furnizarea de apă și alimente”, a declarat, marți seară,  președintele Iohannis.

 

“Vaccinarea se va face etapizat și va începe cu anumite grupe de populație, stabilite pe criterii epidemiologice și medicale. Este vorba, într-o primă fază, de personalul medical, de cei aflați în grupele de risc, dar și de lucrătorii din sectoare esențiale precum educație, siguranță națională, transporturi, energie, furnizarea de apă și alimente”

Klaus Iohannis,

Președintele României

“Cei cu minciunile și fake news nu se opresc! În continuare se încearcă prin orice metodă posibilă să răspândească minciuni care să facă oamenii să refuze să respecte sfaturile, recomandările și regulile care se referă la prevenirea răspândirii virusului SARS-COV 2”

Raed Arafat,

Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne

 

 

Președintele Iohannis a precizat că „la nivel european avem motive de optimism și se fac progrese evidente privind apariția noilor vaccinuri”, iar “România, ca parte a acordurilor europene, trebuie să fie pregătită pentru a gestiona corespunzător această campanie”. Pe de altă parte, șeful statului a avertizat că românii trebuie să fie atenți la știrile false, fake news, care însoțesc actuala criză sanitară și care vor încerca să compromită și viitoarea campanie de vaccinare anti – Covid.

„Am solicitat o dată în plus experților, dar și autorităților să comunice clar și transparent aceste măsuri, atât personalului medical, cât și populației în ansamblu. Cred că este deosebit de important să combatem dezinformarea și fake news-urile care sădesc neîncredere și au un efect manipulatoriu profund nociv. Atât timp cât dovezile științifice susțin siguranța și eficacitatea vaccinurilor, a căror apariție este oricum direct condiționată de avizul organismelor științifice de profil, și le indică drept principalul factor care poate pune capăt pandemiei, trebuie să ne unim eforturile pentru a implementa o campanie de vaccinare eficientă, care să ne permită reîntoarcerea cât mai rapidă la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții”, a explicat șeful statului.

În paralel, Direcțiile de Sănătate Publică au trimis deja o adresă către unitățile medicale civile, atât de stat cât și private, în care precizează că “în mod similar activităților desfășurate în Programul Național de Vaccinare, nu se are în vedere introducerea obligativității vaccinării împotriva virusului Cov-2, participarea la campania de vaccinare urmând a fi voluntară”.

Cu privire la rezultatele actualei campanii împotriva pandemiei, ale cărei restricții au produs deja foarte multe nemulțumiri la nivelul companiilor și al populației, președintele Iohannis s-a declarat optimist: „Pentru a fi siguri de rezultate, trebuie să menținem cursul actual, să respectăm regulile, și sunt sigur că vom vedea în două săptămâni rezultate și mai bune. În aceste zile, a fi un cetățean corect, responsabil, solidar cu eforturile uriașe ale medicilor înseamnă a da dovadă de simț civic, înseamnă a respecta cu strictețe nomele în vigoare”.

Comentarii