1.5 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSănătateUniunea Europeană, în fața spectrului unui adevărat Război al Vaccinurilor!

Uniunea Europeană, în fața spectrului unui adevărat Război al Vaccinurilor!

Extrem de deranjați de faptul că livrările de vaccinuri de la gigantul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca nu vor reuși, după ce concernul a anunțat că reduce cu 60% numărul de doze livrate către UE în prima parte a anului, din cauza unor probleme de producție întâmpinate la fabrica din Belgia, oficialii europeni ridică perspectiva restricțiilor la export pentru vaccinurile coronavirus produse în UE, Bruxelles-ul promițând un mecanism definit „până la sfârșitul săptămânii”.

Situația pune față în față eurocrații cu idei liberale la Bruxelles și politicieni țărilor membre UE, care se confruntă cu un indignarea din ce în ce mai mare a publicului cu privire la distribuirea lentă a vaccinului în UE, comparativ cu livrările mai rapide din SUA, Marea Britanie și Israel. Astfel, în timp ce greii politici doresc ca țările UE să poată restricționa direct exporturile, măsura contravine intereselor marilor actori economici care conduc politica comercială globală a UE la Bruxelles, și pune în dificultate și Comisia Europeană, una dintre forțele globale care se pronunță în mod obișnuit împotriva restricțiilor comerciale și a protecționismului ca modalitate de a face față șocurilor economice.

Șeful comerțului UE, Valdis Dombrovskis a declarat marți că suma condiționărilor ar fi menită să creeze o mai mare responsabilitate în rândul companiilor farmaceutice, însă experții și parlamentarii europeni au avertizat că orice restricții la export ar putea duce la apariția unui război comercial în toată regula pentru aprovizionarea cu vaccin. Unul dintre pericolele majore este că lanțurile de aprovizionare pentru fabricarea vaccinurilor sunt adesea împletite în mai multe țări, astfel încât efectul restricțiilor care se intensifică reciproc asupra vaccinurilor ar putea avea un impact devastator asupra producției.

Parlamentul European Bernd Lange, a avertizat, de asemenea, că orice măsuri noi ar afecta credibilitatea UE la nivel internațional, câtă vreme forul european a susținut în mod constant tocmai contrariul politicilor pe care vrea în prezent să le adopte întrucât a susținut atât de mult timp alte țări împotriva acestor politici. „Cred că acesta este un standard dublu. UE pledează pentru libera circulație a medicamentelor împotriva COVID și ar fi ciudat dacă impune acum măsuri care restricționează exporturile contrar acestui principiu”, a spus Lange.

Practic se repetă dinamica puterii care anul trecut a forțat UE să restricționeze exporturile de măști și alte echipamente de siguranță. Primăvara trecută, Germania și Franța au blocat exporturile de măști în afara propriilor frontiere. Temându-se de prăbușirea pieței unice, Comisia a solicitat public eliminarea unor astfel de restricții, însă Berlinul a fost de acord să își elimine interdicția numai după ce Comisia a impus restricții la exporturile în afara UE.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă