Valeriu Gheorghiță a avertizat marți că este posibil ca țara noastră să se confrunte cu un noi val al pandemiei odată cu venirea sezonului rece și dorește să accelereze vaccinarea și în zona rurală cu ajutorul unor echipe mobile de vaccinare.
Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 a menționat că noul val ar putea viza noua tulpină Delta a virusului COVID-19.
„Este important ca într-o perioadă de circa o lună, o lună şi jumătate să asigurăm trecerea prin fiecare localitate în parte. Perspectiva unui nou val de îmbolnăviri în sezonul rece este cât se poate de clară și foarte probabil că varianta Delta a tulpinii virale SARS-CoV2 are toate caracteristicile să devină variantă dominantă și din acest punct de vedere este important să asigurăm accesul la vaccinare al tuturor oamenilor care își doresc să se vaccineze”, a declarat acesta în cadrul conferinței de presă de marți, 15 iunie.
Valeriu Gheorghiță a mai atras atenția asupra unui detaliu. Potivit studiilor, varianta Delta a COVID-19 este cu 50% mai contagioasă față de prima tulpină din Wuhan:
„Studiile arată ca o persoană infectată îmbolnăvește 5 oameni, nu 2,3 ca tulpina inițială din Wuhan”, a explicat el.
Medicul a mai precizat că singura modalitate de prevenire a acestui virus este vaccinarea, fiind în momentul de față singurul tratament de prevenție al virusului care a adus pandemia:
„Sunt judeţe la acest moment care au o rată bună de parcurgere a localităţilor cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare, sunt judeţe care au ajuns la 70 – 80% dintre localităţi cu echipe şi sunt alte judeţe care au circa 10 – 15% .Tocmai de aceea este momentul să organizăm mult mai bine această activitate şi tot planul de acţiune va fi publicat inclusiv pe platforma vaccinare-covid.ro şi va fi comunicată în mod oficial autorităţilor locale tocmai pentru a ştii care este acest calendar al activităţilor. Vom informa pe toate canalele oficiale reprezentanții autorităților locale, primarii, pentru a colabora cu reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică în perspectiva accesului la vaccinare și pentru a pune la comun toate resursele, atât de la nivelul județului, cât și de la nivel local”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.