12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSănătateTratamentul polipilor nazali. Totul despre polipii nazali

Tratamentul polipilor nazali. Totul despre polipii nazali

Un polip nazal este o tumoare benignă (necanceroasă) care crește din mucoasa nasului sau a sinusurilor. Acești polipi apar de obicei în ambele pasaje nazale și obstrucționează fluxul de aer. Nu toate țesuturile crescute din nas sunt polipi.

Polipii nazali pot apărea ca urmare a inflamației cronice (de lungă durată) a mucoasei nasului, deși adesea aceștia apar fără un motiv aparent. Persoanele care suferă de rinită alergică sunt mai predispuse să dezvolte polipi nazali. În plus, polipii nazali se dezvoltă frecvent la copiii cu fibroză chistică.

Persoanele cu polipi nazali și astm sunt adesea alergici la aspirină și la alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul și naproxenul. Acești pacienți pot prezenta respirație dificilă severă la contactul cu unul dintre aceste medicamente.

 

Care sunt simptomele specifice polipilor nazali?

Polipii nazali sunt asociați cu iritarea și umflarea (inflamația) mucoasei căilor nazale și a sinusurilor care durează mai mult de 12 săptămâni (sinuzită cronică). Cu toate acestea, este posibil să aveți sinuzită cronică fără a prezenta și polipi nazali.

Polipii nazali sunt moi și nu provoacă dureri, deci dacă sunt mici, este posibil să nu știți că îi aveți. Polipii multipli sau un polip cu dimensiuni mari pot bloca pasajele nazale și sinusurile.

 

Semnele și simptomele comune ale polipilor nazali sunt:

Nas curgător;

Nas înfundat persistent;

Scăderea sau absența mirosului;

Pierderea gustului;

Dureri faciale sau cefalee;

Senzație de durere în zona dinților superiori;

Un sentiment de presiune peste frunte și față;

Sforăit;

Sângerări frecvente ale nasului.

 

Care sunt cauzele apariției polipilor nazali?

Polipii nazali cresc în țesutul inflamat al mucoasei nazale. Mucoasa este un strat umed care ajută la protejarea interiorului nasului și a sinusurilor și umidifică aerul pe care îl respirăm. În timpul unei infecții sau a unei iritații induse de alergie, mucoasa nazală devine umflată și roșie și poate produce un lichid care se scurge continuu. Cu iritații prelungite, mucoasa poate forma un polip. Un polip este o creștere rotundă (că un chist mic) care poate bloca pasajele nazale.

 

Deși unii oameni pot dezvolta polipi, chiar dacă nu au avut probleme nazale anterioare, există adesea un factor declanșator pentru dezvoltarea polipilor. Acești factori declanșatori includ:

Infecțiile sinusale cronice sau recurente;

Astmul;

Rinita alergică;

Fibroza chistică;

Sindromul Churg-Strauss;

Sensibilitatea la medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene;

 

De asemenea, pentru unii oameni, poate exista o tendință ereditară de a dezvolta polipi. Acest lucru se poate datora felului în care genele lor determină reacția mucoasei la inflamație.

 

Când trebuie să apelam la medicul specialist în cazul polipilor nazali?

De obicei, o vizită la medic este absolut necesară dacă simptomele specifice durează mai mult de 10 zile. Simptomele sinuzitei cronice și ale polipilor nazali sunt similare cu multe alte afecțiuni, cum ar fi răceala obișnuită, de aceea ar trebui să le acordăm o atenție suplimentară.

 

Solicitați asistență medicală imediată dacă prezentați aceste simptome:

Probleme serioase de respirație;

Agravarea bruscă a simptomelor;

Vedere dublă, vedere redusă sau capacitate limitată de a mișca ochii;

Umflături severe în jurul ochilor;

Cefalee din ce în ce mai severă însoțită de febră mare sau incapacitate de a înclina capul.

 

La cine putem apela pentru tratarea polipilor nazali?

Dacă prezentați semne sau simptome ale polipilor nazali, puteți apela la un medic specialist în otorinolaringologie (orl cluj) sau la un specialist în alergii pentru teste de diagnostic și tratament.

 

Dr. Iuliu Catană: medic primar Otorinolaringologie și Chirurgie Cervico-Facială

Dr. Iuliu Catană este doctor în științe medicale, specialist în Otorinolaringologie și Chirurgie Cervico-Facială, urmând diverse stagii de pregătire atât în România cât și în țari europene cum ar fi Spania, Franța, Germania, Austria, Ungaria. Acesta a studiat și a colaborat cu diverși profesori renumiți în acest domeniu. Dr. Iuliu Catană este specializat și în somnologie și poate fi găsit la clinica Venart din Cluj- Napoca.

 

Cum se diagnostichează polipii nazali?

Un polip nazal va fi probabil vizibil dacă medicul inspectează pasajele nazale cu un instrument luminat numit otoscop sau nazoscop. Dacă polipul se poziționează mai adânc în sinusuri, specialistul poate efectua o endoscopie nazală. Această procedură implică ghidarea unui tub subțire, flexibil, cu o lumină și o cameră foto la capăt, în pasajele nazale.

Poate fi necesară o scanare CT sau RMN pentru a determina dimensiunea și locația exactă a polipului. Scanările pot dezvălui, de asemenea, dacă polipul a creat deformări ale osului nazal . Această metodă poate exclude, de asemenea, alte tipuri de creșteri care pot fi mai grave din punct de vedere medical, cum ar fi deformări structurale sau creșteri canceroase.

Testele alergice pot ajuta medicii să determine sursa inflamației nazale persistente. Aceste teste implică realizarea unor mici ciupituri în piele și depunerea în formă lichidă a unei varietăți de alergeni. Medicul  va vedea apoi dacă sistemul imunitar reacționează la oricare dintre alergeni.

Dacă un copil foarte mic are polipi nazali, pot fi necesare teste pentru boli genetice, cum ar fi fibroza chistică.

 

Cum se tratează polipii nazali?

Polipii nazali pot fi tratați folosind două metode de bază: medicația și intervențiile chirurgicale.

 

Medicație

Medicamentele antiinflamatorii pot ajuta la reducerea dimensiunii polipului și la ameliorarea simptomelor de congestie.

Utilizarea steroizilor nazali poate reduce curgerea nasului și senzația de blocaj prin micșorarea polipului. Cu toate acestea, oprind administrarea acestora, simptomele pot reveni rapid. Acestea nu sunt o soluție pe termen lung din cauza efectelor secundare grave, inclusiv retenția de lichide, creșterea tensiunii arteriale și creșterea presiunii oculare.

Antihistaminicele sau antibioticele pot trata, de asemenea, alergiile sau infecțiile sinusurilor cauzate de inflamația nasului.

 

Intervenții chirurgicale folosite în tratamentul polipilor nazali:

 

Dacă medicamentele nu funcționează și simptomele încă nu se îmbunătățesc, intervenția chirurgicală poate elimina complet polipii. Tipul de intervenție chirurgicală depinde de mărimea polipului. O polipectomie este o intervenție chirurgicală ambulatorie efectuată cu un dispozitiv de aspirare mic sau cu un microdebrider care taie și îndepărtează țesuturile moi, inclusiv mucoasa.

Pentru polipii mai mari, specialistul poate efectua o intervenție chirurgicală endoscopică a sinusurilor folosind un endoscop subțire, flexibil, cu o cameră mică și instrumente mici la capăt. Medicul va  ghida endoscopul în nări, va găsi polipii sau alte obstacole și le va îndepărta. De asemenea, el poate mări deschiderile către cavitățile sinusale. Acest tip de intervenție chirurgicală este o procedură ambulatorie de cele mai multe ori.

După operație, spray-urile nazale și spălările saline pot împiedica revenirea polipilor. În general, reducerea inflamației pasajelor nazale cu spray-uri nazale, medicamente antialergice și spălări saline poate ajuta la prevenirea dezvoltării polipilor nazali.

 

Cum putem preveni apariția polipilor nazali?

Putem reduce șansele de a dezvolta polipi nazali sau de a reapărea polipii nazali după tratament cu următoarele strategii:

Gestionarea alergiilor și a astmului bronșic: urmați recomandările de tratament ale medicului. Dacă simptomele nu sunt bine controlate, putem vorbi cu medicul despre o posibilă modificare a planului de tratament.

Evitarea iritanților nazali: Pe cât posibil, trebuie să evităm respirația substanțelor aeriene care pot contribui la umflarea sau iritarea nasului și a sinusurilor, precum alergeni, fum de tutun, vapori chimici și praf.

Practicarea unei igiene bune: Spălarea mâinilor în mod regulat și temeinic poate ajuta. Aceasta este una dintre cele mai bune modalități de a ne proteja împotriva infecțiilor bacteriene și virale care pot provoca inflamația pasajelor nazale și a sinusurilor.

Umidificarea locuinței: utilizarea unui umidificator poate ajuta la umezirea căilor respiratorii, la îmbunătățirea fluxului de mucus din sinusuri și la prevenirea blocajelor și a inflamației. Curățarea umidificatorului, zilnic, ajută la prevenirea creșterii bacteriilor.

Utilizarea unui spray cu apă sărată: Putem folosi spray cu apă sărată (soluție salină) pentru a clăti pasajele nazale. Acest lucru poate îmbunătăți fluxul de mucus și poate elimina alergenii și alți iritanți.

 

Clinica Venart Cluj-Napoca

Adresa: Strada Rene Decartes nr. 27, 400486

Telefon: 0364 140 261

 

 

Venart Bucuresti

Adresa: Strada Ghiță Pădureanu nr. 5, 020311

Strada Traian Popovici (fosta Unitatii) nr. 79-91, 031424

Telefon: 0731 837 520

Cele mai citite

România va avea un nou stadion ultramodern! Primarul a anunțat începerea studiului de fezabilitate

Finalista Cupei României, Oțelul Galați, va avea un stadion nou. Anunțul a fost făcut de primarul oraşului, Ionuţ Pecheanu, care a anunțat începerea studiului...

Românii sunt invitați să se angajeze în armată, într-un moment de criză internațională. Un soldat profesionist câștigă peste 5000 de lei net

Deși nu se ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu, Ministerul Apărării Naționale (MApN) va organiza o nouă campanie de recrutare de soldați și...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă