Foto: Arhivă

Transplant de inimă la Târgu Mureș. Operația a durat peste nouă ore

Şapte medici ai Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş au reușit, duminică, un transplant cardiac complicat, în cadrul unei operații care a durat peste nouă ore, informează Mediafax.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

14.10.2018 - 23:07

Operația a fost îngreunată de faptul că primitorul, un bărbat din Arad, mai suferise o intervenţie chirurgicală, fiind într-o situaţie clinică gravă.

Bărbatul de 38 de ani din Arad a primit inima unei paciente de 43 de ani din Cluj, aflată în moarte cerebrală.

Dr. Horaţiu Suciu, şeful Institutului, a declarat, presei, la finalul operaţiei, că pacientul care a primit inima avea un istoric medical încărcat.

”Pacientul a fost operat acum trei ani într-un alt centru din România, când s-a efectuat o intervenţie chirurgicală cardiacă, în continuare pacientul dezvoltând o insuficienţă cardiacă şi o cardiomiopatie dilatativă, care l-a dus într-o situaţie clinică foarte gravă. Pacientul era la limita resurselor terapeutice şi fizice ale organismului. A fost o ocazie importantă, pentru că a apărut acest cord, care a fost prelevat la Cluj, de la o pacientă în vârstă de 43 de ani, aflată în moarte cerebrală, în urma unui anevrism cerebral rupt”, a spus Horaţiu Suciu.

Cordul a fost prelevat în cursul dimineţii de duminică şi a ajuns în Mureş cu un elicopter SMURD.

”Intervenţia a decurs fără incidente deosebite. Ceea ce vreau să menţionez e că întotdeauna pacienţii care au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale cardiace, fiind vorba despre o reintervenţie, toate manevrele sunt mult mai dificile şi toate riscurile chirurgicale, şi nu numai, sunt mult mai mari decât la un pacient care se află la prima intervenţie”, a mai spus Horaţiu Suciu.

Şeful Institutului a subliniat că la un moment dat erau şapte medici în sală, inclusiv rezidenţi şi specialişti. Incizia a început la ora 8.30, iar intervenţia s-a încheiat după ora 17.30. Astfel de operaţii durează, de regulă, şase ore.

Comentarii