Amorțeala la nivelul membrelor, durerile de cap și amețelile, agitația, starea de leșin sau slăbiciunea generală a corpului sunt doar câteva din semnele unei afecțiuni neurologice. Află care sunt cele mai frecvente boli, cum le identifici și cum pot fi gestionate.
Ce sunt afecțiunile neurologice?
Tulburările neurologice reprezintă orice afecțiune cauzată de o disfuncție a unei părți din creier sau a sistemului nervos. În urma acesteia apar simptome fizice și/sau psihologice. Până în acest moment au fost identificate peste 600 de boli neurologice.
Cele mai frecvente boli neurologice
Alzheimer
Boala Alzheimer reprezintă în jur de 65% din cazurile de demență. Este caracterizată în primul rând de dificultatea pacientului de a-și aminti evenimente recente. Ulterior, afecțiunea avansează și apar probleme de limbaj, dezorientare, schimbări de dispoziție, pierderea motivației, probleme de comportament și neglijarea de sine.
Cauzele dezvoltării bolii nu sunt pe deplin înțelese. Se crede că apare atunci când în creier se formează cantități anormale de beta-amiloid, care, alături de proteine tau, se acumulează afectând funcționarea neuronală și conectivitatea.
Factorii de risc includ diabetul, fumatul, hipercolesterolemia, hipertensiunea, stilul de viață sedentar și dietele bogate în grăsimi saturate și carbohidrați simpli.
Parkinson
Boala Parkinson afectează sistemul motor, iar simptomele apar în general lent. Cele mai evidente sunt rigiditatea, tremorul, mișcările lente și dificultățile la mers. Pot apărea și apatia, anxietatea sau depresie. În stadiile avansate ale bolii devine frecventă demența.
Deși cercetătorii au propus mai mulți factori de risc, nicio teorie nu a fost dovedită concludent. Cauzele posibile includ expunerea la pesticide, antecedentele de răni la cap, consumul ridicat de cofeină și unele medicamente (fenotiazine, butirofenone, metoclopramidă, tetrabenazină).
În acest moment nu se cunoaște niciun tratament pentru Parkinson. Totuși, medicamentele, intervențiile chirurgicale și tratamentul fizic pot îmbunătăți calitatea vieții pacienților.
Accidentul vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral (AVC) are loc atunci când fluxul slab de sânge către creier provoacă moartea celulelor. Există două tipuri de AVC: cel ischemic, cauzat de lipsa fluxului sangvin, și cel hemoragic, provocat de sângerări.
Simptomele includ incapacitatea pacientului de a mișca sau simți o parte a corpului, dar și probleme de înțelegere și de vorbire, pierderea vederii la un singur ochi și amețeli.
Principala cauză a acestei afecțiuni o reprezintă hipertensiunea arterială, urmată îndeaproape de fumat, obezitate, diabet zaharat și colesterol ridicat. Dacă a avut loc un AVC hemoragic, sângerarea trebuie oprită de urgență. În cazul celui ischemic, este necesară administrarea intravenoasă de medicamente care pot dizolva cheaguri de sânge, în maxim 5 ore de la apariția simptomelor.
Epilepsie
Epilepsia reprezintă un grup de tulburări caracterizate prin crize epileptice. Acestea sunt perioade de aproximativ 2 minute în care simptomele pot varia de la mișcări necontrolate de scuturare cu pierdere a cunoștinței, mișcări care implică doar o parte a corpului cu niveluri invariabile de cunoștință, dar și așa-numitele convulsii de absență: pierderea subtilă momentană a cunoștinței.
Afecțiunea poate avea cauze genetice sau dobândite: AVC, tumori ale creierului sau traumatisme grave la cap. Este tratată în general cu medicamente, însă există și cazuri rezistente la acestea. În astfel de situații poate fi necesară neurochirurgia sau implantarea unui neurostimulator. Din păcate, epilepsia nu poate fi vindecată, însă tratamentul medicamentos poate controla convulsiile în mare parte din cazuri.
Scleroză multiplă
Encefalomielita diseminată sau scleroza multiplă este o boală în care învelișurile izolatoare ale celulelor nervoase din creier și măduva spinării sunt deteriorate. Apar astfel probleme fizice, mentale sau psihiatrice.
Simptomele includ furnicături, înțepături sau amorțeală, slăbiciune musculară, vedere încețoșate, dificultăți de echilibru, spasme, probleme de vorbire și de vedere, oboseală, dureri, depresia sau starea de spirit instabilă.
Cauzele afecțiunii sunt necunoscute, însă se crede că poate apărea în urma unei combinații de factori genetici și de mediu. Nici în cazul sclerozei multiple nu se cunoaște un remediu. Cu toate acestea, există tratamente care pot preveni noi atacuri sau restabili funcția după un atac.
Diagnosticarea afecțiunilor neurologice
Diagnosticarea timpurie a bolilor neurologice este imperativă pentru tratamentul acestora. Dacă ai observat un simptom dintre cele expuse anterior, apelează la servicii de Neurologie la Standarde Europene pentru a afla dacă există vreo problemă.
Analizele pentru diagnosticare includ:
- scanare CT (o combinație de raze X și tehnologie computerizată);
- electroencefalogramă – EEG (test care înregistrează activitatea electrică a creierului);
- RMN (realizează imagini ale organelor din corp prin magneți, unde radio și un computer);
- electromiografia – EMG și viteza de conducere a nervilor – NCV (evaluează mușchii și neuronii motorii
Afecțiunile neurologice pot afecta puternic viața pacientului, cauzând atât simptome fizice, cât și psihologice. Dacă suspectezi că ai una dintre aceste boli, adresează-te medicului neurolog pentru un consult de specialitate.