Cancerul a provocat unul din șase decese (16,7 %) în România în anul 2020, potrivit celor mai recente estimări. Cancerul pulmonar a fost cea mai frecventă cauză de deces, urmat de cancerul colorectal și cancerul de sân.
Conform estimărilor Joint Research Centre pe baza tendințelor de incidență din anii anteriori, peste 100.000 de noi cazuri de cancer erau estimate în România pentru 2022. Principalele localizări ale cancerului preconizate în rândul bărbaților erau prostata (20 %), cancerul pulmonar (15 %) și cancerul colorectal (15 %), în timp ce, în rândul femeilor, pe primul loc se afla cancerul de sân (28 %), urmat de de cancerul colorectal (12 %) și de cancerul de col uterin (8 %).
Screeningul, la pământ
Datele furnizate de Sondajul european de sănătate prin interviu (EHIS) în 2019 arată că doar 9,2% dintre femeile cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani din România au raportat participarea la screeningul pentru cancerul de sân în ultimele două ani, în timp ce media UE a fost de 65,9 %. În mod similar, 25,3% dintre femeile cu vârste cuprinse între 20 și 69 de ani din România au raportat efectuarea unui screening pentru cancerul de col uterin în ultimele 24 de luni – sub media UE de 59,9 % -, în timp ce 4,3% din populația României cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani a raportat efectuarea unui screening pentru cancerul colorectal, comparativ cu media UE de 33,4 %. Românii cu venituri mai mari sunt mult mai predispuși să acceseze screeningul pentru cancer decât cei cu venituri mai mici, în special în ceea ce privește cancerul de col uterin. Sursa: https://cancer-plan.ro/romania-profil-de-sanatate-2023-povara-cancerului/