7.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSănătateTensiunea mică: cauze, simptome și tratament

Tensiunea mică: cauze, simptome și tratament

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele împinge împotriva pereților arterelor atunci când este pompat de inimă. Dacă valorile sale scad sub 90/60 mmHg, este considerată hipotensiune arterială sau tensiune mică. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre cauzele și simptomele scăderii tensiunii arteriale, precum și despre cum se poate trata ea!

Cauzele tensiunii arteriale mici

Cauzele tensiunii mici sunt diverse. Printre cele mai comune se numără: repausul prelungit la pat, unele boli cardiace (ex: insuficiența cardiacă, infarctul, valvulopatiile etc.), hipotiroidismul, diabetul, insuficiența suprarenaliană, hipoglicemia și alte boli endocrinologice, bolile autoimune, infecțiile severe, reacțiile alergice și deficiențele nutriționale. Anumite medicamente pot avea ca efect secundar scăderea tensiunii arteriale. Acestea includ, de exemplu, diureticele, beta blocantele, antiparkinsonienele, antidepresivele triciclice, vasodilatatoarele și medicamentele pentru tratarea disfuncției erectile.

Tensiunea arterială mică mai poate apărea și în sarcină, în special în primele 24 de săptămâni, dar și ca urmare a ortostatismului prelungit. De asemenea, scăderea volumului sanguin în urma deshidratării, traumatismelor sau sângerărilor poate duce la tensiune mică.

Ca factori de risc pentru tensiunea mică pot fi menționați: medicamentele utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale, anumite afecțiuni cardiace preexistente, diabetul zaharat, boala Parkinson și vârsta sub 65 de ani.

Simptomele tensiunii mici

Tensiunea mică nu provoacă întotdeauna simptome. Când totuși apar, acestea pot include: amețeală, confuzie, greață, pierderea apetitului, tulburări de echilibru sau de conștiență, deshidratare și sete neobișnuită, dificultăți de concentrare, dureri de cap și vedere încețoșată. Unii pacienți pot experimenta și un țiuit în urechi, cunoscut medical ca tinitus. Alte simptome pot include: tegumente reci, umede și palide, disconfort în regiunea inimii, respirație rapidă, superficială, oboseală, depresie și tulburări de somn.

Simptome precum cele menționate mai sus pot avea însă o multitudine de alte cauze, nu doar tensiunea mică. Pentru a afla motivul din spatele apariției lor și a beneficia de un diagnostic corect, este indicat să te adresezi unui medic. Cardiologul este cel care poate pune diagnosticul de hipotensiune arterială. 

Tratamentul pentru tensiunea mică

Tratamentul pentru tensiunea mică nu implică întotdeauna medicamente. În multe cazuri, o ajustare a stilului de viață, a dietei și a obiceiurilor poate fi suficientă. Asta poate presupune evitarea ridicării bruște în picioare și a menținerii prelungite a acestei poziții, precum și evitarea încrucișării picioarelor în poziția șezândă și purtarea ciorapilor de compresie pentru a ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui. Limitarea consumului de alcool, o hidratare adecvată și consumul de lichide care conțin electroliți pot fi și ele utile. De asemenea, o creștere ușoară a aportului de sare poate ajuta la creșterea tensiunii arteriale, dar acest lucru trebuie să se facă cu atenție și sub îndrumarea unui medic, deoarece un consum excesiv de sare poate duce la alte probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială sau tensiunea arterială prea mare. Cafeaua poate fi și de ea de ajutor. În astfel de cazuri, se poate spune că unul dintre beneficiile cafelei este acela că poate crește tensiunea arterială. 

Tratamentul tensiunii mici poate implica uneori schimbarea medicației pe care pacientul o ia deja, dacă aceasta influențează tensiunea arterială. De asemenea, pot fi recomandate medicamente precum derivatele cortizonice sau preparatele vasoconstrictoare. Este important ca orice schimbare în medicație să fie făcută sub supravegherea unui medic. Tratarea cauzelor medicale asociate cu tensiunea mică poate ajuta, de asemenea, la rezolvarea acesteia.

Dacă ai simptome de tensiune arterială mică, este esențial să consulți un medic pentru un diagnostic corect și un plan de tratament personalizat. Acesta va efectua un examen fizic și poate solicita investigații suplimentare pentru a identifica motivul din spatele tensiunii mici și a stabili cel mai potrivit tratament.

Disclaimer: Acest articol are rol informativ și nu poate fi considerat un substitut pentru vizita la medic. Pentru orice problemă de sănătate, programează o consultație la un medic specialist! 

Surse: 

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/hipotensiune-arteriala-cauze-simptome-tratament

https://www.medlife.ro/articole-medicale/consumul-de-cafea-beneficii-contraindicatii-intrebari

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă