Fumătorii care au suferit de boli de inimă ar putea câștiga cinci ani dacă ar renunța la fumat, potrivit unui nou studiu, notează Euronews.
Cercetarea a constatat că fumătorii ar obține aproape același beneficiu de la renunțarea la fumat ca și cei care sunt puși sub un regim multimedicamentos.
Rezultatele, prezentate la un congres al Societății Europene de Cardiologie, au inclus pacienți cu vârsta de 45 de ani și peste, care au persistat în fumat mai mult de șase luni după un sindrom coronarian acut (cum ar fi un atac de cord) sau o operație de bypass.
Acești pacienți au fost tratați cu medicamente preventive standard – antiplachetare, statine și medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale.
De asemenea, au fost analizați acei pacienți care au renunțat complet la fumat după aceste evenimente de sănătate, fiind utilizate în total date de la 989 de pacienți.
Cercetătorii au calculat câștigul în ani sănătoși – fără atac de cord sau accident vascular cerebral – la ambele tipuri de pacienți.
Ei au constatat că beneficiul estimat al renunțării la fumat părea să fie comparabil cu utilizarea celor trei tratamente farmaceutice.
Renunțarea la fumat a dus la un câștig de 4,81 de ani fără evenimente, în timp ce cele trei medicamente împreună au oferit un câștig de 4,83 de ani fără evenimente.
Mai multe motive pentru a renunța la fumat
„Această analiză s-a concentrat asupra fumătorilor care au suferit un atac de cord și/sau au fost supuși implantării unui stent sau unei operații de bypass”, a declarat autorul studiului, Dr. Tinka Van Trier de la Centrul Medical Universitar din Amsterdam.
„Acest grup prezintă un risc deosebit de ridicat de a suferi un alt atac de cord sau un accident vascular cerebral, iar renunțarea la fumat este, potențial, cea mai eficientă acțiune preventivă.”
Ea a adăugat că beneficiile renunțării la fumat „sunt chiar mai mari decât ne-am dat seama”.
„Studiul nostru arată că renunțarea la acest obicei pare să fie la fel de eficientă ca și administrarea a trei medicamente pentru prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale la cei care au suferit anterior un atac de cord sau o procedură de deschidere a arterelor blocate. Pacienții ar putea câștiga aproape cinci ani de viață sănătoasă”.
Ea a adăugat că analiza nu a luat în considerare alte avantaje ale renunțării la fumat, cum ar fi îmbunătățirea rezultatelor în ceea ce privește bolile respiratorii, cancerul și longevitatea.
„Renunțarea la fumat rămâne o piatră de temelie pentru prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale și pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate în orice moment, inclusiv după un atac de cord și la orice vârstă”, a spus ea.
„Știm că fumatul este responsabil pentru 50% din decesele la fumători, dintre care jumătate se datorează bolilor cardiovasculare.”
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!