În baza acestei recente descoperiri, cercetătorii speră să poată să creeze cât mai curând spray-uri nazale sau tratamente neinvazive care vor reduce sau bloca SARS-CoV-2 înainte de apariția infecției.
După cum se știe, procesul de infectare a celulelor din organism începe atunci când coronavirusul pătrunde în corp prin nas sau pe gură. Odată intrat, coronavirusul folosește proteina sa externă pentru a se atașa la receptorii ACE2 de pe suprafața celulelor. După legarea de receptor, virusul începe să se contopească cu celula și să-și elibereze materialul genetic, instruind celula gazdă să producă, la rându-i, noi viruși.
Dacă sistemul imunitar nu sesizează rapid această activitate periculoasă și nu atacă, SARS-CoV-2 poate continua să se reproducă și să distrugă celulele. La fel ca majoritatea agenților patogeni, combinația dintre afectarea celulelor și deteriorarea inițiată de virus, pe de o parte, și reacția sistemului imunitar la invadator, pe de altă parte, este cea care provoacă simptomele COVID-19 și, cum prevenirea COVID-19 este primordială, față de variantele de tratare a bolii, găsirea unei modalități de a opri legarea SARS-CoV-2 de celule este crucială.
Coronavirusul poate fi ”dus de nas”
Folosirea peptidelor pentru a „păcăli” SARS-CoV-2 este modalitatea pe care cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio, Amit Sharma, Ross Larue, împreună cu colegii lor, o propun pentru a obține întreruperea procesului de infectare, cauzat de coronavirus, în interiorul sau în afara corpului, studiul lor fiind deja publicat în revista de specialitate Bioconjugate Chemistry.
Folosind o nouă tehnologie în cristalizarea proteinelor, echipa a examinat imagini ale receptorilor SARS-CoV-2 și ACE2, analizând în mod specific proteina vârf a coronavirusului și punctul de atașare pe ACE2. După ce au observat o coadă în formă de spirală pe receptorii ACE2, oamenii de știință s-au concentrat pe testarea mai multor peptide, pentru a vedea dacă cineva vreuna ar putea determina proteina spike a coronaviruslui să se atașeze și, ulterior, să reducă capacitatea virusului de a se replica în culturile celulare.
Cercetătorii au fost interesați în special de crearea celor mai scurte peptide posibile, care s-ar putea lega de proteinele vârf folosind numărul minim de puncte de contact și au identificat două soluții care au redus efectiv capacitatea virusului de a infecta celulele dintr-o cultură. Această constatare este semnificativă deoarece SARS-CoV-2, după ce se atașează la o peptidă, nu se mai poate lega de o altă celulă și nu se poate replica.
Care sunt implicațiile acestei descoperiri?
Tehnologia peptidelor de a se lega de coronavirus și de a-l dezactiva sau a-i reduce capacitatea acestuia de a declanșa infecții deschide o nouă cale în lupta împotriva COVID-19. Materializarea cercetărilor într-un produs medical ar putea include fabricarea spray-urilor nazale pe bază de peptide care blochează SARS-CoV-2 când intră în organism sau crearea spray-urilor cu aerosoli care inactivează virusul atunci când sunt aplicate pe suprafețe.
Ross Larue anunță, vis-a-vis de rezultatele pe care le-au obținut în privința acțiunii peptidelor, faptul că întreaga echipă de cercetători este acum în măsură să inițieze o procedură concretă pentru dezvoltarea produsului. Anunțul este confirmat și de Amit Sharma, cel care spune, în privința planurilor de viitor, că „scopul este de a neutraliza virusul în mod eficient și puternic, iar acum, din cauza apariției variantelor, suntem interesați să ne evaluăm tehnologia împotriva mutațiilor emergente”.
Sharma și Larue sunt în prezent inventatori cu acte în regulă ai acestei tehnologii, cu o cerere provizorie de brevet în așteptare.