5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSănătateSimilarități și deosebiri între vaccinurile care vor fi folosite în campania națională...

Similarități și deosebiri între vaccinurile care vor fi folosite în campania națională anti Covid

Cel mai important, vaccinul Moderna poate fi depozitat în congelatoare normale și nu necesită o rețea de transport cu condiții frigorifice speciale, acest lucru făcându-l mai accesibil pentru facilitățile mai mici și comunitățile locale.
În termeni generali, iată o imagine de ansamblu referitoare la ceea ce știm în prezent despre vaccinul Moderna și cum se compară acesta cu vaccinul Pfizer.
Eficacitatea vaccinului Moderna împotriva Covid-19 a fost de 94,1%, apărând la cel puțin 14 zile după administrarea celei de a doua doze, potrivit unui document de informare publicat de un comitet consultativ al FDA.
La fel ca vaccinul Pfizer, Moderna oferă ARN mesager sau ARNm. Odată injectat, sistemul imunitar al organismului produce anticorpi împotriva glicoproteinelor ”spike” ale coronavirusului. Dacă o persoană vaccinată este expusă ulterior la coronavirus, acești anticorpi sunt pregătiți să atace virusul. Vaccinul Moderna conține în special un ARNm sintetic care codifică o structură numită „glicoproteină cu vârf stabilizat înainte de fuziune” a virusului. Vaccinul conține, de asemenea, materiale grase numite lipide, trometamină, clorhidrat de trometamină, acid acetic, acetat de sodiu și zaharoză.
Cele două vaccinuri Moderna și Pfizer sunt foarte asemănătoare, dar au câteva diferențe cheie care fac vaccinul Moderna „mai flexibil”, așa cum a declarat, luna trecută, secretarul american pentru sănătate și servicii umane, Alex Azar.
În materie de eficacitate, atât vaccinul Moderna, cât și vaccinul Pfizer-BioNTech au prezentat niveluri similare de eficacitate de aproape 95%, iar la nivel de structură, ambele vaccinuri se bazează pe ARNm sau ARN mesager pentru a funcționa, deși în formule ușor diferite.
Cel mai important însă, vaccinul Moderna nu trebuie păstrat la temperaturi foarte scăzute, precum cel de la Pfizer, care presupune o tehnologie complicată pentru asigurarea celor -75 grade Celsius necesare. Moderna poate fi păstrat la aproximativ minus-20 grade Celsius, sau la temperatura unui congelator de gospodărie, chiar și timp de 30 de zile înainte de expirarea acestuia. Aceste diferențe sugerează că vaccinul Pfizer poate fi utilizat mai mult pentru instituțiile majore cu infrastructură stabilită, cum ar fi spitalele, în timp ce Moderna poate fi mai utilă pentru facilități mai mici, cum ar fi farmaciile locale.
În privința dozării și a calendarului, vaccinul Moderna se administrează sub forma a două doze de 100 micrograme, injectate la distanță de 28 de zile, în vreme ce vaccinul Pfizer este inoculat sub forma a două doze de 30 micrograme, administrate la distanță de 21 de zile. Deosebiri există și în privința vârstei publicului: vaccinul Moderna va fi utilizat la persoanele cu vârsta peste 18 ani, în timp ce vaccinul Pfizer a fost autorizat pentru persoanele cu vârsta peste 16 ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă