-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSănătateSfaturi pentru menținerea glicemiei la valori normale

Sfaturi pentru menținerea glicemiei la valori normale

Glucoza este cea mai importantă dintre zaharurile prezente în organism, oferindu-ne energia necesară pentru activitățile de zi cu zi. Prin procesul de digestie, glucoza se absoarbe în sânge și ajunge în celule pentru a furniza energie cu ajutorul insulinei. Aceasta din urmă este un hormon produs de pancreas, care permite celulelor să utilizeze glucoza ca sursă de energie.

Când insulina este eliberată în sânge, nivelul glicemiei scade. Atunci când, din diverse motive, organismul nu produce suficientă insulină, nivelul glicemiei crește (hiperglicemie). Dacă secreția de insulină este insuficientă sau când aceasta nu își mai îndeplinește rolul în organism, afecțiunea poartă numele de diabet zaharat. Diagnosticul diabetului se pune în urma unei analize de sânge numită glicemie și măsoară valorile zahărului din sânge. Despre cum să-ți menții glicemia în parametrii normali, îți vom spune în acest articol.

Despre glicemie

Ce este glicemia ai aflat în rândurile de mai sus. Spus mai pe larg, glicemia este determinată de concentrația de glucoză prezentă în sânge, glucoza, la rândul ei, rezultând din procesul metabolic efectuat de organism prin digerarea alimentelor ce conțin carbohidrați.

Glicemia poate fi măsurată cu ajutorul mai multor teste:

  • glicemia determinată dimineața (glicemia à jeun)după ce nu s-a mâncat nimic timp de opt ore;
  • testul de toleranță la glucoză administrată oral, după un post alimentar de minimum opt ore, realizat înainte și după administrarea unei soluții de glucoză;
  • glicemia capilară, ce măsoară valoarea glucozei din sânge prin înțeparea degetului cu un glucometru;
  • glicemia măsurată post-prandial, adică după masă;
  • glicemia măsurată spontan, adică evaluată în orice moment al zilei.

Valorile normale ale glicemiei sunt între 70 și 99 mg/dl, pe nemâncate [1]. În caz de suspiciune de diabet zaharat, analizele trebuie repetate a doua zi.

Glicemia în afara valorilor normale

Atunci când valorile glicemiei nu sunt în limitele normale vorbim de:

Hiperglicemie

  • reprezintă o creștere a glicemiei peste valorile normale și apare dacă persoana respectivă dezvoltă diabet zaharat;
  • printre primele simptome ale hiperglicemiei se numără: gura uscată, buzele uscate, dificultate ușoară la vorbire, senzație de sete; după o zi se poate observa creșterea frecvenței urinării, inclusiv noaptea; după câteva zile se ajunge la deshidratare treptată, slăbiciune în mușchi, oboseală, scădere în greutate, respirație îngreunată, dureri abdominale, vedere încețoșată și scăderea tensiunii arteriale [2].

Hipoglicemie

  • înseamnă o scădere a glicemiei și apare în lipsa alimentației pentru mai multe ore, dar şi pe fondul unor afecţiuni serioase;
  • simptomele pot fi: scăderea capacității de concentrare, modificări ale dispoziției generale, senzație inexplicabilă de foame, palpitații, tremurături, anxietate, transpirații reci, furnicături, paloare, puls rapid și puternic, creșterea tensiunii arteriale, pupile mărite, stare de încordare musculară [3].

Sfaturi pentru menținerea glicemiei la valori normale

Trebuie să știi că factorii care influențează nivelul glicemiei sunt:

  • alimentația nesănătoasă;
  • obezitatea;
  • stresul;
  • consumul de alcool;
  • unele tratamente (cu glucorticoizi, betablocantele, preparatele hormonale etc.).

Prin urmare, mai jos îți prezentăm câteva recomandări de care să ții cont pentru a-ți păstra glicemia la valori normale. Dacă ai primit diagnosticul de diabet zaharat, este foarte important să respecți indicațiile medicului. Tratamentul diabetului zaharat necesită o bună colaborare medic-pacient. Este indicat să ții un jurnal în care să notezi nivelul glicemiei și rezultatele controalelor medicale, deoarece diabetul poate crea complicații. Dar stilul de viață sănătos este exclusiv în responsabilitatea fiecăruia. Dacă vrei să ai o glicemie bună, iată ce trebuie să știi:

  • Adoptă un consum variat și moderat de alimente, trei mese principale și două gustări pe zi. Alimentele cu un indice glicemic mare sunt: fulgii de porumb, cartofii prăjiți, orezul alb gătit, pâinea albă. La polul opus, printre alimentele cu un indice glicemic scăzut se numără: bananele, sucul de portocale, spaghetele, merele, perele, iaurtul, laptele.
  • Scapă de kilogramele în plus. Pierderea din greutate îmbunătățește sensibilitatea la insulină și toleranța la glucoză.
  • Realizează mișcare zilnic. Efortul fizic acționează ca un medicament, mușchii convertesc glucoza în energie, iar glicemia scade. Ideale sunt mersul pe jos în ritm vioi, mersul pe bicicletă sau înotul.
  • Învață să-ți controlezi emoțiile. Dispoziția contează pentru că hormonii stresului cresc glicemia. Dacă simți că te cuprinde anxietatea sau depresia, apelează la tehnici de relaxare sau la un psiholog pentru a face față problemelor emoționale.
  • Încearcă să ai un somn liniștit. Un somn de proastă calitate poate agrava controlul glicemic. Când nu dormi bine, rezistența la insulină crește.

Stilul de viață sănătos este absolut esențial. Dacă ai îngrijorări cu privire la valorile glicemiei, nu ezita să consulți specialistul. Este singurul în măsură să pună un diagnostic și să prescrie tratamentul adecvat.

Referințe:

1. Clevelandclinic.org. Blood Glucose Test. 2018, https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/12363-blood-glucose-test. Accesat în 27 octombrie 2022.

2. Diatribe.org. Detecting the Signs: Hyperglycemia vs. Hypoglycemia. 2021, https://diatribe.org/detecting-signs-hyperglycemia-vs-hypoglycemia. Accesat în 27 octombrie 2022.

3. Idem.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă