Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunțat, în cadrul unei emisiuni la televiziunea publică, faptul că au fost descoperite erori de raportare în aplicaţia CoronaForms în cazul a aproximativ 1.000 de pacienţi cu COVID-19 decedaţi, potrivit raportului preliminar primit de la comisia care analizează diferenţele de raportare a deceselor cauzate de noul coronavirus.
„Am cerut săptămâna trecută un raport preliminar, care mi-a fost înmânat şi care arată că există diferenţe. Nu aş vrea să spun cifre, pentru că aceste diferenţe sunt în continuare analizate. Sunt luate cazurile individual, aşa încât să ne asigurăm că ce apare ca diferenţă este clar confirmat sau infirmat ca deces cauzat de infecţia cu COVID-19, şi aştept un raport în data de 7. Singura cauză care a fost evocată a fost o eroare de raportare în CoronaForms, unde, la rubrica de deces, nu a fost completat, a fost completat decesul la comentarii. Aceasta este o eroare care a apărut în aproximativ 1.000 de cazuri şi a fost singura eroare care a fost raportată de către această comisie”, a spus Mihăilă, în cadrul unei emisiuni la TVR1, adăugând că „diferenţele sunt însă un pic mai mari”, motiv pentru care vor fi făcute analize suplimentare.
Declarația, într-un fel ambiguă a a actualului titular de la Sănătate, este departe de a face lumină în controversa raportării eronate a fatalităților Covid. Strict luate în calcul declarațiile ministeriale, ar însemna că operațiunea de cuantificare a fatalităților în aplicație a avut în vedere diversele rubrici aferente fiecărui deces în parte, și nu numărul unic alocat fiecărui deces.
La mijlocul lunii aprilie, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale informa că fiecare deces înregistrat în aplicaţia Corona Forms primeşte un ID unic, iar ulterior datele nu mai pot fi modificate. ”Corona Forms este aplicaţia care centralizează cu acurateţe maximă evidenţa testelor, a persoanelor confirmate cu infecţia cu virusul SARS-CoV-2 şi a deceselor survenite în urma COVID-19. Fiecare deces înregistrat în aplicaţie primeşte un ID unic, iar ulterior datele nu mai pot fi modificate. Datele oficiale prezentate de autorităţi, public, prin informările zilnice din bilanţ, sunt cele extrase din Corona Forms”, precizează STS.
După cum se știe, subiectul raportării eronate a deceselor a fost abordat pentru prima dată de fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi a stârnit numeroase discuţii între membrii coaliţiei de guvernare. În ultima decadă a lui aprilie, după demiterea sa din funcția de ministru al Sănătății, Voiculescu anunța faptul că doar la Spitalul Colentina diferențele de raportare ar fi de ordinul sutelor de morți. ”Ceea ce ne-a sărit în ochi este că numărul deceselor în platforma în care raportează doar spitalele este semnificativ mai mare decât numărul deceselor din platforma în care raportează toată lumea. La Spitalul Colentina diferența este de sute, peste 500, și la spitalul ROL 2, acea unitatea militară din curtea Spitalului Ana Aslan sunt diferențe. Cineva nu a raportat cum trebuie sau rezultatele nu au fost validate cum trebuie. Principala responsabilitate este la INSP”, anunța Voiculescu, la Europa FM.