9 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSănătateRezidenţiat 2018. 8.419 candidaţi pe un număr de 5.415 locuri și posturi

Rezidenţiat 2018. 8.419 candidaţi pe un număr de 5.415 locuri și posturi

Anul acesta, la solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat majorarea cifrei de școlarizare de la 4.000 la 5.415. “Ne-am pregătit pentru desfășurarea Rezidențiatului. Anul acesta am crescut numărul locurilor și posturilor scoase la concurs și am corelat numărul acestora cu necesarul de medici pe fiecare specialitate. Am suplimentat locurile pe specialități deficitare ca de exemplu epidemiologie și medicină de familie pentru că avem un deficit de medici epidemiologici în spitale, dar și de medici de familie în zonele rurale” a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății a mai spus că în 2018 se înregistrează cel mai mare număr din ultimii ani de absolvenți ai universităților de medicină și farmacie care s-au înscris la concurs. „Avem un record de înscriși din ultimii ani. După o analiză am constatat că, alături de creșterea numărului de locuri,  ultimele măsuri din programul de guvernare pe care le-am aplicat, și mă refer aici la creșterea salariilor medicilor și programul de dotare cu echipamente medicale al spitalelor, au făcut ca medici care s-au îndreptat spre alte domenii, ca de exemplu industria farma, să dorească să lucreze în unitățile sanitare”, a declarat Sorina Pintea.

La fel ca în anii trecuți, concursul de intrare în Rezidențiat se va desfășura în şase centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. De asemenea, concursul va avea aceleași metodologie de organizare,  tematică și bibliogafie ca și anul trecut. În sesiunea din acest an, cei 8419 tinerii medici, absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie vor concura pe un număr de 5415 locuri și posturi. Dintre cele 5415 locuri și posturi, un număr de 4730 locuri/ posturi sunt pentru medicină, 406 locuri/posturi pentru medicină dentară şi 225 pentru farmacie, 54 pentru ministere cu rețea sanitară proprie.

 

Peste 3.200 de candidaţii vor sustine examenul in 51 de Sali din Bucuresti

Concursul de admitere în rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, va fi organizat în 2018 de către Ministerul Sănătății , duminică, 18 noiembrie. Acesta urmează să se desfăşoare în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara, iar pentru cele  4.987 de locuri scoase la concurs, la nivel naţional, s-au înscris 8.420 de candidaţi, aproximativ 40% – 3.250 de concurenţi urmând să susţină examenul în centrul universitar Bucureşti.

Pentru acest concurs, la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti s-au înscris 2.403 candidaţi la Medicină, 604, la Medicină Dentară şi 243, la Farmacie. În ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea concursului din Bucureşti, vor fi puse la dispoziţie 51 de săli care au fost repartizate în incinta Facultăţii de Medicină (bd-ul Eroilor Sanitari nr.8) şi a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti,  în incinta Facultăţii de Farmacie (str.Traian Vuia nr.6) , Academia de Studii Economice Bucureşti (Cladirea Ion Anghelescu-str. Caderea Bastiliei nr.2-10 si in Cladirea Virgil Madgearu-Calea Dorobanti nr.15-17), precum şi la Universitatea Româno-Americană (Bd-ul Expoziţiei nr. 1B).

 

42 de săli, pentru domeniul medicină

Astfel, pentru candidatii care vor sustine examenul de rezidentiat pe domeniul medicina au fost repartizate 42 de Sali dintre care , 21 in cadrul Facultatii de Medicina si SUUB (1.308 candidati), 10 Sali in cadrul Facultatii de Farmacie ( 348 de candidati) si alte 11 Sali, ce apartin Universitatii Romano-Americane, pentru 747 de candidati.  Pentru

candidatii care vor sustine examenul de rezidentiat pe domeniul medicina dentara, in cele doua cladiri ale ASE Bucuresti, au fost repartizate 3, respectiv 2 Sali, pentru 426, respectiv 178 de candidati. De asemenea, pentru cei 243 de candidati care vor sustine examenul de rezidentiat pe domeniul farmacie au fost repartizate 4 Sali din cadrul Facultatii de Farmacie din Bucuresti. Candidaţilor li se va permite intrarea în sălile de concurs la ora 8:30, iar subiectele se vor deschide la ora 10.

 

Taxa de participare, 400 lei

Pentru a putea participa la concursul de rezidenţiat în medicină, medicină dentară şi farmacie ce va avea loc pe 18 noiembrie, candidaţii au achitat o taxă de 400 lei/participant. Cuantumul taxei de participare la examenul de rezidenţiat 2018, cu 40 de lei mai mare faţă de cel din 2017 , a fost stabilit prin Ordinul Ministrului Sănătăţii, iar un procent de maxim 85% din sumele încasate va fi repartizat universităţilor de profil.

Potrivit organizatorilor, candidaţilor li se va permite intrarea în sălile de concurs la ora 8:30, în timp ce subiectele se vor deschide la ora 10. Concursul se va derula sub forma de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pe o durată de 4 ore. După o pauză de 15 minute, va începe corectura în săli, iar pentru a depune contestaţii, candidaţii vor avea la dispoziţie 24 de ore. Acestea pot viza, întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea concursului. Răspunsul contestaţiilor se va da în 48 de ore de la depunerea acestora. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu şi 150 de tip complement multiplu. Totodată, ocuparea locurilor în cele 67 de specialităţi se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu , alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu.Afişarea rezultatelor se va face numai după semnarea ordinului Ministerului Sănătăţii de confirmare a rezultatelor.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Tricolorele și-au netezit drumul spre EURO. România, încă o victorie în preliminarii

Naţionala de handbal feminin a României continuă parcursul perfect în preliminariile Campionatului European din 2024, după ce a învins, miercuri, pe teren propriu, la...

Șapte ani de arest pe baza unor înscenări. Un judecător de la Tribunalul Bucuresti a golit de conținut întregul dosar fabricat lui Alexander Adamescu

Judecătorul Cătălin Gabriel Bunea, de la Tribunalul București, a golit de conținut întregul dosar care îi fusese "fabricat" omului de afaceri Alexander Adamescu pentru...

COMES S.A. – tur de forță în Egipt

Zeci de mii de profesioniști în domeniul energiei din întreaga lume s-au reunit saptămâna trecută în Cairo, pentru trei zile de networking în cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă