Au fost mai mult de 1000 de cazuri de variola maimuței raportate la Organizația Mondială a Sănătății(OMS) în focarul actual, dar în afara țărilor din Africa unde se răspândește frecvent.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că riscul ca variola maimuței să se instaleze în aceste țări neendemice este real, dar poate fi prevenit în acest moment, potrivit Reuters.
Douăzeci și nouă de țări au raportat cazuri în focarul actual, care a început în mai. Niciunul nu a raportat decese.
Mai mult de 1000 de cazuri de variola maimuței au fost raportate la OMS, dar mai multe în Africa și câteva zeci de decese
La o conferință de presă la Geneva, Tedros a mai spus că au fost peste 1.400 de cazuri suspectate de variola maimuței în acest an în Africa și 66 de decese.
„Este o reflectare nefericită a lumii în care trăim cum comunitatea internațională abia acum acordă atenție variolei maimuței, deoarece a apărut în țările cu venituri mari”, a spus el.
OMS crede că focarele de variola maimuței din afara Africii nu vor provoca o pandemie
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu consideră că focarele de variola maimuței din afara Africii vor conduce la o pandemie, conform declaraţiilor făcute luni de Rosamund Lewis, un oficial din cadrul organizaţiei, care a adăugat că rămâne incert dacă persoanele infectate şi asimptomatice pot transmite această boală, transmite Reuters.
Peste 300 de cazuri suspecte şi confirmate de variola maimuţei – o maladie de obicei uşoară ce se transmite prin contact apropiat şi produce simptome similare răcelii şi leziuni cutanate purulente – au fost raportate în cursul lunii mai, majoritatea lor în Europa.
OMS evaluează dacă aceste focare ar trebui abordate drept „o potenţială urgenţă de sănătate publică care să preocupe comunitatea internaţională” (PHEIC). O astfel de abordare, aşa cum s-a procedat în cazurile COVID-19 şi Ebola, ar contribui la accelerarea cercetării şi finanţărilor pentru a menţine maladia sub control, susţine Reuters.
Întrebată dacă focarele de variola maimuţei au potenţialul de a se transforma într-o pandemie, Rosamund Lewis, coordonator tehnic pentru variola maimuţei în cadrul Programului OMS pentru Urgenţe de Sănătate, a răspuns că „nu ştim, dar nu credem”.
„În acest moment nu suntem îngrijoraţi cu privire la o pandemie globală”, a precizat ea, conform agerpres.ro.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!