22.8 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăSănătateOsteodensys deschide prima clinică de diagnoză neinvazivă a osteoporozei

Osteodensys deschide prima clinică de diagnoză neinvazivă a osteoporozei

Tehnologia REMS – Radiofrequency Echografic Multi Spectometry – , unică în lume, complet neinvazivă (similară ecografiei), utilizează un fascicul de radiofrecvență din spectrul ultrasunetelor pentru analiza densității și a arhitecturii osoase.

Confirmarea performanței tehnologiei REMS vine din partea Societății Europene de Osteoporoză (ESCEO) care a publicat, în septembrie 2019, în revista de specialitate “Aging Clinical and Experimental Research” articolul de consens referitor la avantajele tehnolologiei REMS în diagnosticarea osteoporozei și osteopeniei.

„Evidențele stiințifice disponibile descriu densitatea osoasă măsurată cu REMS ca un parametru de diagnostic de acuratețe și predictor al riscului de apariție a fracturii osoase. Mai mult, REMS a arătat potențial adițional în estimarea fragilității scheletale, bazată pe Scorul de Fragilitate, independent de densitatea osoasă”, sunt concluziiile elaborate de experții ESCEO și publicate în Aging Clinical and Experimental Research”.

Testul Echos pentru determinarea densității și fragilității osoase efectuat în clinica Osteodensys se face cu echipamentul Echostation produs de firma italiana Echolight, care deține patentul tehnologiei REMS. Echipamentul, complet neinvaziv, rapid si automat, poate detecta modificari ale valorii densitățiii osoase de 5 ori mai mici decat DEXA.

„Osteoporoza este cea mai frecventă boală metabolică osoasă, o importantă problemă de sănătate publică, implicand costuri importante în special pentru managementul  complicațiilor: fracturile osteoporotice. Acestea cresc morbiditatea şi mortalitatea generală și scad calitatea vieţii pacienţilor.

Osteoporoza este subdiagnosticată şi subtratată. Sunt necesare metode noi de evaluare a rezistenței osoase și de estimare a riscului fracturar. REMS reprezintă o abordare noua, originală, fara iradiere pentru diagnosticul osteoporozei și predictia riscului fracturar prin măsurarea directă a densității minerale osoase la nivel lombar și femural.

Poate reprezenta o modalitate de screening și de evaluare a fragilității scheletale prin introducerea unui nou parametru – scorului de fragilitate, independent față de evaluările densitometrice” – Dr. Violeta Bojincă, medic primar reumatologie, Spitalul Clinic Sfânta Maria București.

“Osteodensys este prima clinică din România care folosește noua tehnologie neinvazivă REMS pentru diagnosticul osteoporozei și osteopeniei. Este o tehnologie de ultima ora, unică în lume, complet neinvazivă, similara ecografiei, cu certificare CE si FDA, de la instituțiile cu cele mai inalte și stricte standarde iîn domeniu echipamentelor medicale din lume”   – Dr. Gabriel Ghitescu, MD, PhD, Director Medical Osteodensys.

Prevalența osteoporozei în România este de 20% la femeile peste 50 de ani, iar la bărbați prevalența este de 6%, potrivit datelor din raportul Comisiei Europene. Aceleași date spun că un milion de persoane au un risc ridicat de fractură.

La nivel mondial, aproximativ 200 de milioane de persoane sunt afectate de osteoporoză.

Cele mai citite

Descoperă viitorul construcțiilor: Case pe structură metalică

Într-o lume care se mișcă rapid, inovația în construcții ne oferă o soluție elegantă și durabilă: casele pe structură metalică. Aceste minuni ale tehnologiei...

Stefanos Tsitsipas, calificare facilă în semifinalele Mastersului de la Monte Carlo

Stefanos Tsitsipas l-a învins în două seturi pe rusul Karen Hacianov, scor 6-4, 6-2, și s-a calificat în semifinalele turneului ATP Masters 1.000 de...

Fernando Alonso rămâne la Aston Martin până în 2026

Dublu campion mondial de Formula 1 Fernando Alonso şi-a prelungit contractul cu Aston Martin până la sfârşitul sezonului 2026. „Acest acord multianual cu Fernando (al...
Ultima oră
Pe aceeași temă