3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSănătateObezitatea și riscul de polipi endometriali – Ce trebuie să știi?

Obezitatea și riscul de polipi endometriali – Ce trebuie să știi?

Obezitatea este una dintre principalele probleme ale lumii actuale și poate reduce șansele de a concepe un copil. Astăzi, aproximativ 30% din întreaga populație de pe glob este supraponderală. Multe persoane infertile cu obezitate ori supraponderabilitate ar trebui să țină o dietă eficientă și să facă mai multă mișcare în scopul de a-și redobândi greutatea normală, înainte de a urma terapiile de infertilitate. 

La femeile cu obezitate apar mai multe probleme de fertilitate, decât la acelea cu greutate normală. Din cauza obezității, la aceste femei apar probleme de implantare hormonală și astfel rata de avort spontan poate fi mai mare. 

Conform unui studiu de pe NCBI, realizat de cercetători, există o legătură între polipii endometriali și obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arterială. Studiul arată și faptul că unele femei pot suferi de infertilitate și de sângerări uterine anormale dacă au polipi endometriali. Aceștia pot fi diagnosticați prin histeroscopie și prezența lor poate duce chiar la pierderea sarcinii. În opinia cercetătorilor, obezitatea este un factor de risc al dezvoltării polipilor uterini, probabil prin nivelul mai crescut de estrogeni, care sunt formați în țesutul subcutanat bogat. 

Alte metode prin care se pot depista polipii endometriali sunt: ecografia transvaginală, examenul local cu valve și examenul Papanicolau. Histeroscopia este considerată o metodă mai eficientă, pentru că arată localizarea, diametrul și numărul polipilor. Ea se utilizează și în evaluarea infertilității la femei, diagnosticarea cancerului endometrial și pentru post-intervenții chirurgicale uterine. Ea poate depista afecțiuni uterine, precum: fibrom uterin, sinechie uterină, sept uterin, obstrucție tubară. 

Sângerările vaginale anormale pot ascunde polipi endometriali

Polipii endometriali sunt mai frecvenți decât polipii cervicali și se dezvoltă în interiorul uterului, pe endometru. Acest fenomen de dezvoltare a lor este întâlnit mai ales în rândul femeilor care se apropie de menopauză, care au vârsta în jur de 50 de ani, sau care tocmai au intrat în menopauză. 

Ei produc sângerări vaginale, infertilitate și alte simptome (durere pelvină, menstruații abundente), dar pot fi și asimptomatici. 

Conform unui studiu din 2021, obezitatea a fost asociată și cu o boală mai gravă – cancerul endometrial la femeile cu sângerări postmenopauză. Acest studiu arată că femeile cu obezitate au un risc de a dezvolta polipi endometriali și leiomioame uterine (care sunt fibroame sau mioame uterine). 

De asemenea, cercetările arată că, în SUA, mai mult de 50% din cazurile de cancer endometrial sunt atribuite obezității. Mai mult decât atât, oamenii de știință spun că odată cu creșterea ratelor de obezitate și cazurile de cancer endometrial cresc proporțional. Prin urmare, femeile cu un grad de obezitate au un risc să sufere de această boală pe parcursul vieții lor. 

Femeile cu sindrom Lynch au un risc major de a dezvolta polipi uterini și această tumoră. În acest sindrom, ADN-ul este incapabil să repare erorile apărute din cauza modificărilor genetice specifice. Asta face ca femeile să prezinte un risc crescut de cancer – boală care le afectează uterul, ovarele, stomacul, intestinul subțire. Persoanele cu acest sindrom pot suferi de cancer, chiar înainte de vârsta de 50 de ani. 

Cum influențează obezitatea apariția polipilor endometriali?

Polipii endometriali sunt un factor care poate determina sângerări vaginale anormale la femeile supraponderale. 

Obezitatea duce la o creștere a nivelului de estrogen din organism, pentru că țesutul adipos poate transforma hormonii androgeni în estrogeni. Această creștere a nivelului de estrogen ar putea favoriza dezvoltarea polipilor. 

Principalele recomandări pentru prevenirea dezvoltării unui polip endometrial sunt: menținerea unei greutăți sănătoase, creșterea imunității, aplicarea unui tratament pentru reducerea inflamațiilor la nivelul sistemului genito-urinar, depistarea și tratarea la timp a bolilor cronice precum diabet, patologii ovariene, hipertensiune arterială. De asemenea, sunt indicate examinări regulate de către un medic de specialitate, pentru a detecta mai devreme un polip de dimensiune mică, care provoacă mai puține tulburări în corp. Astfel de evaluări, mai ales în perioada de postmenopauză, pot ajuta și la depistarea precoce a cancerului de endometru. 

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Alegeri prezidențiale 2024. PSD conduce topul cheltuielilor pentru campania electorală. Cât au cheltuit partidele în primele două săptămâni

Cu mai puţin de două săptămâni până la startul primului tur al alegerilor prezidenţiale, competitorii electorali încearcă să ajungă cât mai aproape de alegătorilor...

Tesla valorează acum cât cele mai mari 30 de companii auto non-chinezești la un loc

Acțiunile Tesla (TSLA), compania de vehicule electrice condusă de Elon Musk, au înregistrat o creștere de 30% săptămâna trecută, determinată de victoria lui Donald...

Ce condamnare a primit un medic din Rusia pentru răspândirea de „fake news” despre armata rusă

Un tribunal din Rusia a condamnat-o pe pediatra Nadezhda Buyanova la 5 ani și jumătate de muncă silnică într-o colonie penală, după ce mama...
Ultima oră
Pe aceeași temă