5.5 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSănătateMinistrul Dezvoltării Cseke Attila a dat noi reguli pentru construirea și modernizarea...

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila a dat noi reguli pentru construirea și modernizarea spitalelor

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila a aprobat, joi, un nou act normativ care prevede reguli pentru construirea şi modernizarea spitalelor.

Normativul de construcţii în vigoare este vechi de 25 de ani, datează din 1997 şi nu mai oferă soluţii moderne pentru construcţia şi modernizarea spitalelor, a subliniat ministrul Dezvoltării, potrivit unui comunicat al MDLPA.
În România există peste 400 de spitale care funcţionează în 1.363 clădiri, majoritatea acestora fiind construite pe baza unor normative vechi.

„Avem nevoie de reglementări moderne, adaptate normelor europene pentru construcţia de spitale noi şi pentru modernizarea şi restructurarea clădirilor actuale. Acestea sunt condiţii de bază pentru o infrastructură spitalicească modernă şi servicii sanitare adecvate oferite cetăţenilor”, a explicat Cseke Attila, conform news.ro.

Normativul va fi aplicat pentru proiectarea, execuţia şi exploatarea construcţiilor cu funcţiunea de spital, a incintelor şi terenurilor aferente, prevăzute a se realiza pe teritoriul României, în vederea alinierii prevederilor la normativele europene, respectiv la cerinţele tehice şi funcţionale, precum parametrii de proiectare şi funcţionare a sistemelor de ventilare, climatizare şi condiţionare.
De asemenea, noul normativ permite elaborarea unor proiecte cu fluxuri medicale şi instalaţii corecte, reducând, în acest fel, posibilitatea interferenţelor dintre circuitele medicale.

„Instalaţiile corect proiectate şi executate reduc semnificativ riscul apariţiei infecţiilor nosocomiale, a incendiilor, adică a evenimentelor din care pot rezulta pierderi de vieţi omeneşti”, a precizat ministrul Dezvoltării, conform sursei citate.

Noi reguli pentru construirea și modernizarea spitalelor unde sunt specificate prevederile tehnice şi condiţiile minime de calitate ale acestor construcţii

Ministrul a subliniat că o altă modificare semnificativă adusă de noile normative reprezintă corelarea lor cu referinţele medicale stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru buna funcţionare a spitalelor.
Documentul stabileşte prevederile tehnice şi condiţiile minime de calitate pe care trebuie să le asigure construcţiile cu funcţiunea de spital (indiferent de profilul şi capacitatea acestora), pe întreaga durată de existenţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

După cum este cunoscut, Ministerul Dezvoltării a iniţiat modificarea a zeci de normative de construcţii în anul 2021. Primul normativ actualizat a fost cel pentru construcţia creşelor, urmat de normativul privind construcţia şcolilor şi liceelor. După elaborarea normativelor privind construcţia spitalelor, Ministerul Dezvoltării va moderniza şi alte reglementări în domeniul construcţiilor, cum ar fi cel pentru grădiniţe şi cele pentru construcţia clădirilor eficiente energetic.
La elaborarea acestui act normativ au participat universităţi tehnice de specialitate, experţi cheie din toate domeniile specifice şi au fost organizate consultări cu ministerul de resort.

Noile normative pentru construirea spitalelor, semnificativ simplificate şi reduse de la aproape 200 de pagini la 112, vor intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea lor în Monitorul Oficial al României, mai indică sursa menţionată.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Klaus Iohannis rămâne jupânul României

Coaliția de guvernare a decis: comasarea europarlamentarelor cu cele locale. Fiindcă totul se face cu „poporul și pentru popor” – nu-i așa? – liderii...

Klaus Iohannis rămâne jupânul României

Coaliția de guvernare a decis: comasarea europarlamentarelor cu cele locale. Fiindcă totul se face cu „poporul și pentru popor” – nu-i așa? – liderii...

Cine sunt primi 10 candidații PSD la alegerile europarlamentare din 2024

Chiar dacă PSD și PNL au anunțat că vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, PSD și-a cam...
Ultima oră
Pe aceeași temă