Președintele a semnat miercuri după-amiază decretul de numire în funcție, asigurându-l pe noul ministru de întreaga sa susținere, în condițiile preluării unui minister ”foarte complicat”, într-o perioadă foarte dificilă, de pandemie.
În briefingul de presă care a urmat ceremoniei de învestire, noul titular de la Sănătate și-a prezentat obiectivele de activitate, în mare parte aceleași cu cele enunțate și de predecesorii săi sau cuprinse în programele politice ale partidelor ce formează coaliția de guvernare.
Fonduri europene, reformă în spitale și creșterea accesibilității serviciilor
Ca și priorități, Ioana Mihăilă a reenunțat direcțiile afirmate în urmă cu 2 luni, la preluarea postului de secretar de stat în Ministerul Sănătății: atragerea de fonduri europene, creşterea accesului la servicii medicale de bază, şi reforma managementului spitalelor şi al serviciilor de sănătate. „Mandatul meu se va concentra, pe lângă gestionarea pandemiei, pe următoarele trei priorităţi: atragerea şi utilizarea de fonduri europene pentru reforme şi investiţii în sănătate; în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă am propus investiţii de 2,6 miliarde euro în infrastructura spitalicească; creşterea accesului la servicii medicale de bază; în acest scop am prevăzut investiţii de 330 de milioane de euro în asistenţa prespitalicească: cabinete ale medicilor de familie, ambulatorii, centre comunitare integrate şi caravane medicale; reforma managementului spitalelor şi al serviciilor de sănătate. Avem nevoie de oameni bine pregătiţi în funcţii de conducere. Competenţa în funcţii de conducere este o necesitate, nu un moft. Pentru asta vom continua concursurile la casele judeţe de asigurări de sănătate. La fel, vom organiza concursuri corecte pentru celelalte funcţii de management în sistemul sanitar. Proiectele MS din următoarea perioadă se vor subscrie în principal acestor trei priorităţi”, a afirmat ministrul, exprimându-și încrederea în faptul că, alături de echipa sa, va remedia o parte din problemele ce țin de managementul „defectuos şi lipsa de coordonare” dintre diferite niveluri de asistenţă medicală care au dus la situaţii precum transferul pacienţilor de la Spitalul Foişor.
Digitalizare sistemică și reorganizare ministerială
Ministrul Ioana Mihăilă a declarat miercuri că este nevoie de reorganizare şi eficientizare sistemică a Sănătății: „Avem în plan o reorganizare şi o eficientizare atât la nivelul Ministerului Sănătăţii, cât şi la nivelul deconcentratelor, direcţiilor de sănătate publică. Deja am început sub conducerea doamnei doctor Moldovan evaluarea directorilor din direcţiile de sănătate publică, lucru pe care îl vom continua şi acesta este primul pas pe care îl vom face”.
Mihăilă a afirmat în conferința de presă faptul că în minister este o nevoie „acută” de un departament de digitalizare. „Dacă este să vorbesc despre nevoi acute în Ministerul Sănătăţii, este nevoia acută a unui departament de digitalizare. Acesta este un al doilea prim pas pe care îl vom face”, a susţinut noul ministru, susținând și necesitatea reconsiderării comunicării în cadrul campaniei naționale de vaccinare: „În ceea ce priveşte reducerea cererii pentru vaccinare, cred că trebuie continuată comunicarea şi de către noi, şi de către presă, dar şi de către alţi actori relevanţi în domeniu, cred că trebuie implicaţi şi medicii de familie, pentru că sunt cei mai aproape de pacienţi ca să începem să creştem dorinţa de vaccinare a populaţiei”.
Ioana Mihăilă: ”Transparența este o obligație față de cetățeni”
Nu în ultimul rând, noul ministru și-a asumat public obligația de a transparentiza statisticile medicale relevante pentru imaginea generală a sănătății publice.
”Voi accelera prezentarea din oficiu a tuturor datelor publice relevante şi voi încuraja toate elementele de reformă. Este o datorie faţă de cetăţeni şi un lucru esenţial pentru încrederea în sistemul sanitar, în guvernare în general”, a anunțat Ioana Mihăilă.