8.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSănătateMedicina regenerativă, inovații în tratarea plăgilor și infecțiilor piciorului diabetic

Medicina regenerativă, inovații în tratarea plăgilor și infecțiilor piciorului diabetic

Fie că vorbim de plagile sau rănile din piciorul diabetic, suprainfectate sau nu, fie de problemele circulatorii periferice, ale ulcerului varicos sau arsuri, toate presupun dureri persistente, risc constant de agravare și infectare, limitarea activităților zilnice până la impotență funcțională și, în cazuri extreme, chiar amputarea membrelor.

Terapii precum oxigenarea hiperbară, PRP, ozonoterapia și infiltrații cu celule stem reprezintă un tratament natural, sigur și eficient pentru vindecarea infecțiilor piciorului diabetic sau a altor afecțiuni cutanate.

Asocierea acestor terapii în tratarea diferitelor afecțiuni, de la simple leziuni la boli grave, are la bază principiile medicinei regenerative de vindecare, prin repararea țesuturilor și restabilirea funcționării normale a organismului:

Peste 1 milion de români suferă de diabet zaharat

Conform Dr. Mihaela Ion, medic-șef CNAS, Programul Național de Diabet a cunoscut un trend ascendent în ultimii trei ani, atât din punct de vedere al finanțării, cât și al pacienților înrolați, ajungând în anul 2022 la peste un milion de pacienți diagnosticați.

15% dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat ajung să dezvolte ulcerații la picioare, alături de alte complicații. Diversele afecțiuni, o slabă circulație sanguină la nivelul picioarelor, încălțămintea nepotrivită sau tăierea greșită a unghiilor sunt factori de risc pentru apariția celei mai des întalnite complicații invalidante în diabetul zaharat: piciorul diabetic. Specialiștii estimează că infecțiile piciorului diabetic reprezintă cea mai comună cauză de internare în spi­tal a pacienţilor diabetici şi una din cauzele majore de amputare a membrului inferior. 

Spre deosebire de persoanele sănătoase, la pacientul diabetic, rănile și tăieturile se vindecă mai lent deoarece circulația ineficientă a sângelui privează piciorul de o cantitate adecvată de oxigen. În lipsa oxigenului necesar, vindecarea infecțiilor și a ulcerațiilor piciorului diabetic este mult îngreunată și poate duce chiar la amputația degetelor ori picioarelor. De aceea, stimularea formării de noi vase de sânge și prevenirea sau tratarea suprainfectării bacteriene reprezintă principalele atuuri în tratarea piciorului diabetic prin aplicarea terapiei hiperbare”– afirmă dr. Adriana Dumitrescu, medic primar diabet și boli de nutriție, citat într-un comunicat de presă remis cotidianului național “România liberă”.

Terapia hiperbară scade rata amputațiilor în ulcerul piciorului diabetic

Asocierea terapiei hiperbare în tratamentul piciorului diabetic crește rata de vindecare, scade perioada de spitalizare, numărul de amputații și alte complicații, și reduce incidența infecțiilor cu bacterii rezistente la tratamentul curent cu antibiotice.

Conform dr. Thomas Serena, CEO al celei mai mari rețea de centre specializate în medicină hiperbară din SUA, terapia cu oxigen hiperbaric în ulcerul piciorului diabetic acționează prin formarea de noi vase de sânge, un proces numit angiogenează: “Terapia hiperbară implică creșterea aportului de oxigen din jurul ulcerației, stimularea măduvei osoase pentru eliberarea de celule endoteliale (EPCS), ambele cu rol în formarea de noi vase de sânge, precum și eliberarea de celule stem din măduva osoasă în circulația sanguină, care apoi migrează în rană și ajută la închiderea plăgii. La diabetici și pacienții vârstnici, cei cu un grad mare de comorbidități, există un deficit de oxid nitric în măduva osoasă. În lipsa oxidului nitric din măduvă, celulele stem nu pot fi eliberate în sânge, în special celulele progenitoare endoteliale EPCS. Oxigenul hiperbaric crește nivelul de oxid nitric și astfel sunt eliberate mai multe celule stem adulte din măduvă, acestea mergând la rană și formând noi vase de sânge”.

Terapia hiperbară nu exclude celelalte terapii și chiar potențează beneficiile tratamentului standard. „Asocierea terapiei hiperbare în tratamentul piciorului diabetic grăbește vindecarea și crește calitatea vieții pacientului. Abordarea din perspectiva medicinei elvețiane personalizate permite accesul pacientului la oechipa multidisciplinară, la tehnologie avansată și protocoale adaptate din SUA, Elveția, Marea Britanie, de la clinici care au mare experiență în aplicarea terapiei hiperbare. Practic, pacientul beneficiază de consult și tratament complex și personalizat, care poate cuprinde pe lângă tratamentul standard de curățare, debridare, administrarea de tratament medicamentos, și alte terapii precum terapia hiperbară, cu celule stem, ozonoterapia și PRP (Terapia Vampir)” – afirmădr. Mihai Băican.

O ședință de terapie poate dura până la 2 ore și constă în introducerea pacientului în camera hiperbară, la o presiune mai mare decât presiunea atmosferică normală.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

România sub lupa FMI: bugetul și noi taxe sunt pe masa discuțiilor

O delegație a FMI a ajuns în România să analizeze posibile ajustări fiscale Misiunea Fondului Monetar Internațional, condusă de Jan Kees Martijn, a venit în...

România sub lupa FMI: bugetul și noi taxe sunt pe masa discuțiilor

O delegație a FMI a ajuns în România să analizeze posibile ajustări fiscale Misiunea Fondului Monetar Internațional, condusă de Jan Kees Martijn, a venit în...

Focusați pe campanii pompoase guvernanții pierd banii din PNRR

Cu doar 13% din obiectivele PNRR atinse și o creștere economică revizuită în scădere, România se confruntă cu presiuni financiare și necesitatea unor reforme...
Ultima oră
Pe aceeași temă