Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Medicii de familie critică Guvernul: Nu există proceduri de testare și îngrijire

Societatea Naționala de Medicina Familiei/Medicina Generală (SNMF) critică noile măsuri ale Guvernului cu privire la îngrijire a bolnavilor COVID19 asimptomatici sau cu forme ușoare de boală.

Share

Ioana Oancea 0 comentarii

Actualizat: 25.10.2020 - 20:13

Aceștia, susțin medicii, rămân la domiciliu, fără o evaluare inițială prin investigații de laborator sau imagistice. 

Declarația publică vine după ce Guvernul a adoptat ordonanță de urgență în baza căreia pacienții asimptomatici sau cu forme ușoare de Covid-19 ar urma vor fi monitorizați și asistați medical de medicii de familie.

SNMF constată „cu indignare” că există o noua  ”tradiție“, cel puțin imorală dacă nu și ilegală, cea a emiterii de acte normative care privesc sistemul medical (medici și pacienți) fără consultare cu practicienii sau cu reprezentantii pacienților.

 „Actul normativ utilizează noțiuni punitive și imperative ca “penalizare” sau “obligație” – ilegala, de altfel -  și nu stipulează nimic care să clarifice proceduri de testare și de îngrijire, de atitudine în fața pacientului asimptomatic  cu comorbidități semnificative sau a pacientului care refuză testarea. Singurii vinovați pentru tot ce s-ar putea petrece vor fi medicul și eventual pacientul,” susțin reprezentanții medicilor de familie.

Aceștia spun că, astăzi, „într-o reală, dar nedeclarată oficial stare de urgență”, fapt atestat de de numarul zilnic de cazuri noi, acest act normativ, aproape fără conținut, reprezintă dovada lipsei de considerație față de un sfert dintre medicii din România și pacienții lor.  

„Ignorați voit de autorități în ultima jumătate de an, medicii de familie sunt redescoperiți doar pentru a fi împovărați  cu noi responsabilități birocratice și pedepse atunci când sistemul nu mai face față. Înrobirea medicilor de familie cu contracte obligatorii și pedepse nu va salva nici sistemul și nici vieți omenești. Ba dimpotriva!”, mai susține SNMF, într-un comunicat.

Medicii dau asigurări că vor utiliza consultația la distanță  și vor îngriji pacienții cu COVID-19 fără a-i pune în pericol pe ceilalți pacienți neinfectați cu SARS CoV-2 și care în continuare au nevoie de ajutorul nostru, mai ales în contextul actual al reducerii semnificative a accesului la alte servicii medicale.

„Vom găsi soluții pe care decidenții încă nu le-au identificat pentru ca în relație directă cu pacienții și cu boala, cunoaștem realitățile sistemului mult mai bine decât le cunosc politicienii și  funcționarii din birouri și vom continua sa ne îndeplinim menirea, protejarea pacientului și a comunităţii. Așa am făcut și atunci când s-a hotărât, împotriva tuturor semnalelor noastre și a evidentelor nonsensuri, reintroducerea cardului de sănătate”, mai arată SNMF. 

Citește și: Vaccinul antigripal: Imposibil de găsit în farmacii și rar la medicii de familie

Comentarii