Aceștia, susțin medicii, rămân la domiciliu, fără o evaluare inițială prin investigații de laborator sau imagistice.
Declarația publică vine după ce Guvernul a adoptat ordonanță de urgență în baza căreia pacienții asimptomatici sau cu forme ușoare de Covid-19 ar urma vor fi monitorizați și asistați medical de medicii de familie.
SNMF constată „cu indignare” că există o noua ”tradiție“, cel puțin imorală dacă nu și ilegală, cea a emiterii de acte normative care privesc sistemul medical (medici și pacienți) fără consultare cu practicienii sau cu reprezentantii pacienților.
„Actul normativ utilizează noțiuni punitive și imperative ca “penalizare” sau “obligație” – ilegala, de altfel – și nu stipulează nimic care să clarifice proceduri de testare și de îngrijire, de atitudine în fața pacientului asimptomatic cu comorbidități semnificative sau a pacientului care refuză testarea. Singurii vinovați pentru tot ce s-ar putea petrece vor fi medicul și eventual pacientul,” susțin reprezentanții medicilor de familie.
Aceștia spun că, astăzi, „într-o reală, dar nedeclarată oficial stare de urgență”, fapt atestat de de numarul zilnic de cazuri noi, acest act normativ, aproape fără conținut, reprezintă dovada lipsei de considerație față de un sfert dintre medicii din România și pacienții lor.
„Ignorați voit de autorități în ultima jumătate de an, medicii de familie sunt redescoperiți doar pentru a fi împovărați cu noi responsabilități birocratice și pedepse atunci când sistemul nu mai face față. Înrobirea medicilor de familie cu contracte obligatorii și pedepse nu va salva nici sistemul și nici vieți omenești. Ba dimpotriva!”, mai susține SNMF, într-un comunicat.
Medicii dau asigurări că vor utiliza consultația la distanță și vor îngriji pacienții cu COVID-19 fără a-i pune în pericol pe ceilalți pacienți neinfectați cu SARS CoV-2 și care în continuare au nevoie de ajutorul nostru, mai ales în contextul actual al reducerii semnificative a accesului la alte servicii medicale.
„Vom găsi soluții pe care decidenții încă nu le-au identificat pentru ca în relație directă cu pacienții și cu boala, cunoaștem realitățile sistemului mult mai bine decât le cunosc politicienii și funcționarii din birouri și vom continua sa ne îndeplinim menirea, protejarea pacientului și a comunităţii. Așa am făcut și atunci când s-a hotărât, împotriva tuturor semnalelor noastre și a evidentelor nonsensuri, reintroducerea cardului de sănătate”, mai arată SNMF.
Citește și: Vaccinul antigripal: Imposibil de găsit în farmacii și rar la medicii de familie