Este nevoie de aproximativ două săptămâni pentru că vaccinarea să aducă imunizarea așteptată, iar Ministerul Sănătății recomandă procedura pentru a nu avea și o epidemie de gripă suprapusă peste cea de COVID-19. Cu toate acestea, lipsa capacității de producție a fabricanților și lentoarea autorităților vor face ca majoritatea pacienților să fie vaccinați de abia în noiembrie.
Colegiul Farmaciștilor din România (CFR) a explicat pentru România liberă că producătorii au probleme în a livra aceste vaccinuri, țînând cererea foarte mare din acest an.
„De precizat că precomenzile distribuitorilor către importatori s-au făcut timpuriu, din primele luni ale anului, iar precomenzile farmaciilor către distribuitorii angro, parteneri de contract, s-au lansat de la începutul lunii august”, susține Colegiul Farmaciștilor.
Potrivit unuia dintre producători, Sanofi, reiese că cererea de vaccin gripal, în contextul pandemic actual, a depășit cu mult previziunile, dar punerea pe piață va fi în total, în România, într-o cantitate de patru ori mai mare decât anul trecut. ”Se ridică problema unei posibilități limitate de producție care, în cazul acestui producător, nu poate depăși cu mai mult de 20% producția pentru sezonul 2019-2020, pentru asigurarea cererii la nivel global,” a explicat Sanofi.
Potrivit reprezentanților Colegiului Farmaciștilor, vaccinurile gripale disponibile în România pentru sezonul 2020-2021 sunt vaccinuri tetravalențe, respectiv:
– Fluenz Tetra, sub formă de spray nazal, dețînător al Autorizației de Punere pe Piață (DAPP) AstraZeneca -destinat administrării populației pediatrice cu vârstă cuprinsă între 1 an și 18 ani
– Influvac Tetra, supensie injectabilă în seringă preumpluta, DAPP Mylan, care se administrează atât copiilor peste 3 ani, cât și adolescenților și adulților
– Vaxigrip Tetra, suspensie injectabilă în seringă preumpluta, DAPP – Sanofi, care se administrează tuturor categoriilor de vârstă, începând cu copiii peste 6 luni.
”Toate aceste vaccinuri au început să fie disponibile în farmacii începând cu 15 septembrie, cantitatea distribuită epuizându-se însă extrem de repede”, precizează CFR.
Ministerul Sănătății se mișcă în ritm de melc
Pe de altă parte, Ministerul Sănătății (MS) a început campania de vaccinare gratuită, anunțând că în acest an a achiziționat un număr dublu de doze de vaccin antigripal – 3 milioane, față de 1,5 milioane anul trecut.
Cu toate acestea, Ministerul a virat a două transă de vaccin, 500.000 de doze, de abia pe 19 octombrie. De asemenea, în septembrie s-au distribuit 400.000 de doze oentru adulți și copii. Pentru a nu irosi dozele achiziționate, rezultă că Ministerul ar trebui să distribuie peste 2 milioane de doze de vaccin în luna noiembrie, fără a lua în calcul faptul că aceste doze de vaccin trebuie administrate pacienților în același interval scurt.
Până la 11.10.2020 au fost vaccinate antigripal numai 150 de mii de persoane din grupele la risc care număra 3 milioane de pacienți, conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
„Vaccinarea se poate efectua începând cu 15 octombrie, pentru că acesta să producă efecte pentru o perioadă cât mai lungă, inclusiv în anul viitor, conform specialiștilor în sănătate publică”, a mai spus Ministerul Sănătății.
Colegiul Farmaciștilor recomandă însă ca vaccinarea anuală împotriva gripei sezoniere să fie efectuată începând cu lunile septembrie – octombrie. Vaccinul poate fi totuși administrat pe tot parcursul sezonului și protejează de infecția gripală după aproximativ două săptămâni de la injectare, timp necesar organismului pentru a produce anticorpii.
Aproximativ 25% din necesar
Secretarul Societății Naționale de Medicină Familiei (SNMF), dr. Dana Ștefana Popescu, a confirmat pentru România liberă că medicii au început să primească cea de-a două tranșă de vaccinuri însă proporțional cu cantitățile cerute. „Personal, am primit 128 de doze, având solicitare pentru câteva sute. Alți colegi au primit mai puțin 60-70 de doze având mai puține solicitări. Bănuiesc că au dat proporțional. Dozele livrate ajung undeva la 25% din necesar”, a precizat dr. Popescu.
Medicul a mai spus că ne aflăm în perioada optimă pentru imunizare. „Suntem în perioada optimă. Trebuie că până la jumătatea lui noiembrie să terminăm majoritatea grupelor de risc pentru că durează încă două săptămâni să se instaleze imunitatea după vaccin,” a mai spus medicul.
Norocul și vremea bună au făcut însă că în acest an să nu fie încă confirmate cazuri de gripă.