4.4 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăSănătateListele de așteptare în spitalele din Spania au atins niveluri record

Listele de așteptare în spitalele din Spania au atins niveluri record

“Oamenii pot muri așteptând!” Listele de așteptare în spitaleLE din Spania au atins niveluri record în ultima perioadă.

Imediat după ce a împlinit 90 de ani, Isabel Ruiz a început să bolborosească la o reuniune de familie, notează Euronews.com.

Fiica ei și-a dat seama imediat că ceva nu era în regulă. Nici măcar un singur cuvânt din ceea ce spunea Isabel nu avea sens.

În ciuda vârstei sale, mama nu avusese niciodată probleme, așa că a decis să cheme un medic. Diagnosticul a fost unccident vascular cerebral și, pentru a preveni ca acest lucru să se mai întâmple, Isabel a fost trimisă la un neurolog din Valencia (Spania) pentru a-i evalua starea.

Abia două luni mai târziu a putut să meargă la specialist.

Neurologul i-a indicat să facă trei teste, dar unsprezece luni mai târziu încă așteaptă să îl facă pe cel mai important: o tomografie computerizată.

“Mamei mele nu i s-a făcut încă tomografia. Medicul a cerut spitalului să se grăbească”, a declarat Alejandra, una dintre fiicele lui Isabel, pentru Euronews.

Ea așteaptă acum din iunie anul trecut doar pentru a primi un diagnostic. Neurologul stabilise o întâlnire pentru luna aceasta pentru a-i arăta rezultatele, dar au fost nevoiți să o amâne din cauza întârzierii efectuării testului.

“Mă rog ca spitalul să nu întârzie prea mult. Este o femeie foarte în vârstă care a suferit un atac cerebral și încă nu știm în ce stare se află. Suntem foarte îngrijorați pentru ea”, a adăugat Alejandra.

Cazul lui Isabel nu este un caz izolat: Listele de așteptare în spitale din Spania au atins cote maxime istorice.

La sfârșitul anului trecut, un număr record de 793.521 de pacienți așteptau o intervenție chirurgicală în sistemul de sănătate al țării. Aceasta a fost cu 88.000 mai mult decât în decembrie 2021, reprezentând o creștere de 12%.

Acum, de asemenea, durează mai mult ca niciodată să vizitezi un medic.

Timpul mediu de așteptare pentru a-ți face o programare la un medic specialist și pentru a suferi o intervenție chirurgicală au crescut, potrivit celor mai recente date publicate de Ministerul spaniol al Sănătății.

Oficialii arată că spaniolii așteptau în medie 95 de zile, aproape trei luni, pentru o programare la un specialist.

Isabel nu a fost norocoasă. O programare la un neurolog este una dintre cele mai lungi, cu o medie de 113 zile.

Probleme în spitalele din Spania

Sindicatele medicale spaniole au venit cu mai multe propuneri care au fost trimise Ministerului Sănătății la începutul lunii aprilie.

Printre petiții, sindicatele cereau prelungirea programului de lucru, astfel încât să poată fi acoperite după-amiezile din fiecare zi a săptămânii, creșterea resurselor centrelor specializate și spitalizarea la domiciliu.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ce facem cu Transnistria?

Ce a vrut să spună Serghei Lavrov, când a declarat că guvernul de la Chișinău o ia pe urma celui de la Kiev? Prezent...

Stenograme incendiare. PNL pune în cârca PSD legiferarea traseismului

Ședință incendiară, duminică, la PNL. Dacă în ceea ce privește data la care vor avea loc alegerile prezidențiale, liberalii au fost de acord...
Ultima oră
Pe aceeași temă