23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateLiber la vaccinare: România, tot mai aproape de obiectivul celor 10 milioane...

Liber la vaccinare: România, tot mai aproape de obiectivul celor 10 milioane de persoane imunizate

Vaccinarea liberă duce România, cu fiecare zi, tot mai aproape de targetul stabilit pentru această toamnă, acela de 10,4 milioane de persoane imunizate până în septembrie. Cu 3,6 milioane de persoane vaccinate până în prezent în România, și peste 6 milioane de doze de vaccin administrate, în condițiile în care, până de curând, activitatea de imunizare a fost supusă unui set de reguli și de instrumente (unele având o funcționare deficitară, vezi cazul platformei naționale de programări pentru vaccinare), campania națională de luptă anti coronavirus prin inocularea de vaccinuri a fost resuscitată, oarecum neașteptat, prin adoptarea variantelor de vaccinare liberă – maratoane și centre de imunizare drive – thru. Populația a dat curs invitației autorităților de a se vaccina, din motive evident pragmatice, statisticile depășind cu mult previziunile oficiale.

Maratonul vaccinării din Capitală, de pildă, a luat sfârșit luni dimineață, după trei zile de imunizare non-stop bilanțul organizatorilor fiind unul cu adevărat îmbucurător. În total s-au vaccinat peste 20.000 de persoane, cu mult peste așteptările autorităților implicate în efortul de imunizare. Practic, putem spune, citându-l pe medicul timișorean Virgil Musta, că românii au conștientizat statutul de ”ultimă redută” al spitalelor Covid într-un război care trebuie câştigat în primul rând în afara unităților spitalicești, în comunitate, în special prin respectarea regulilor de protejare individuală şi de grup. ”Cred că solidaritatea dovedită în această perioadă extrem de grea ne poate ajuta să ne recâştigăm încrederea unul în altul, să înţelegem că fiecare poate contribui cu ce poate şi ştie cel mai bine în domeniul său, să fim toleranţi şi uniţi atunci când trebuie să facem front comun pentru a depăşi momente grele”, este mesajul de apreciere și de susținere a participării comunitare la eforul de imunizare, asumat de infecţionistul timișorean Virgil Musta.

Fenomenul vaccinării în Centrele Drive – Thru și al maratoanelor de vaccinare ia amploare

Privit cu oarecare reținere la început, probabil și din pricina reticenței populației față de sistemul inițial al programărilor online, instrumentul imunizării libere prin maratoane de vaccinare și prin organizarea de circuite drive – thru în România s-a dovedit a fi o carte câștigătoare pentru autoritățile implicate în efortul de imunizare. Procedura mult simplificată, timpii extrem de reduși de acceptare și garanția cu care a fost învestit, de exemplu, vaccinul Pfizer, aflat în ”meniul” marii majorități a unor astfel de evenimente, toate au atras un feedback extrem de pozitiv din partea populației. Din totalul celor 103.937 de persoane care s-au vaccinat duminică, peste 60.000 de persoane s-au imunizat la cele 13 centre Drive – Thru deschise în întreaga țară.

În perioada următoare, pe modelul evenimentelor de imunizare în masă de la Timișoara și București, alte evenimente similare vor fi organizate în întreaga țară: 10-17 mai – Maratonul Vaccinării la Craiova și 14-16 mai – Maratoane ale Vaccinării în Cluj-Napoca, Constanța, Tîrgu Mureș, Petroșani, Ploiești, Mehedinși și Iași.

De asemenea, la Brașov va continua seria evenimentelor tematice de imunizare, demarate sub titulatura generică ”Liber la Vaccinare. Liber la Viață” și care se vor desfășura în biserici, pe stadioane, în săli de concerte sau în locuri de joacă, după cum urmează: 16 mai – Liber la restaurante – campania de vaccinare îi vizează pe angajații HoReCa și pe cei care își doresc să aibă din nou acces în restaurante și cafenele, 23 mai – Liber în tribune – un eveniment dedicat sportivilor și suporterilor care vor să se întoarcă la competiții și 30 mai – Liber la piscine – eveniment desfășurat la Bazinul Olimpic și dedicat tuturor celor care iubesc natația.

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Atenționare Cod galben de vânt puternic în 15 județe din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de vânt puternic valabilă vineri, până la ora 18:00, în 15 judeţe, şi o...
Ultima oră
Pe aceeași temă