Dr. Cătălin Bălan era un medic renumit pentru profesionalismul său, dar şi pentru atitudinea binevoitoare şi entuziastă. Iubea natura şi sport în aer liber, iar ultimele clipe din viaţă le-a petrecut în plimbare cu bicicleta spre Păltiniş, când brusc i s-a făcut rău şi a decedat în urma unui stop cardiac. În ciuda eforturilor echipei de salvare, medicul nu a raspuns manevrelor de resuscitare.
(Foto: Sibiu News)
Câţi vreţi să se mai alinieze convoiului mortuar?
„Încă o veste tristă acoperă corpul medical, la nici o săptămână de când un medic a decedat. Astăzi, dr. Cătălin Bălan, cardiolog în Sibiu, a plecat lângă cei 45 de medici morţi în gărzi sau după. Condoleanţe familiei! Stimaţi guvernanţi, uitaţi-vă în jur şi încercaţi să vedeţi efectele tergiversării, nepăsării, indolenţei de care daţi dovadă când e vorba de medici. Câţi vreţi să se mai alinieze convoiului mortuar? Iniţiativa privind gărzile de a fi trecute la vechime poate salva sute de vieţi, atât ale medicilor, dar şi ale pacienţilor. Nu lăsaţi timpul sa treacă dacă vreţi să mai aveţi un corp medical de elită”, avertizează dr. Livia Davidescu, care a iniţiat anul trecut o listă cu peste 40 de medici care au murit în timpul gărzilor, cerând autorităţilor ca gărzile să fie recunoscute ca vechime în muncă. Medicul din Craiova acuză existenţa unui vid legislativ în această privinţă: „Domnule ministru al Muncii, aţi spus să aşteptăm 2 săptămâni ca să găsiţi o soluţie! În mod normal, termenul este unul rezonabil. Doar că pentru noi, cei ce facem gărzi, timpul are o cu totul altă dimensiune, din păcate..cea a morţii!”, adaugă dr Davidescu, care aminteşte de decesul în gardă în urmă cu doar o săptămână a medicului de familie Ştefan Quai din Bihor.
Din cauza muncii epuizante fizic și psihic, apare sindromul „burnout” care afectează peste 52% din medicii români, conform unui studiu al Colegiului Medicilor Bucureşti.
Mult stres, multe gărzi şi nopţi nedormite
Colegii dr Bălan acuză politicienii că nu au înțeles în 30 de ani că țara asta are nevoie de doctori: „Au știut că medicii pleacă, toți au știut că se golesc spitalele de medici, pur și simplu nu le-a păsat. Nu le-a păsat nici o secundă de ritmul în care au ajuns să muncească medicii români pentru a asigura continuitatea activității medicale. Nu le-a păsat de condițiile în care suntem obligați să muncim, nici de gărzile tot mai multe și tot mai grele pe care suntem obligați să le facem. Nu le-a păsat nici măcar atunci când am început să vorbim despre decesele premature ale colegilor noștri, nici când au aflat vârsta medie a celor decedați – 51 de ani. Nu am auzit decât ” am mărit salariile medicilor „!!! Așa …și? Cine poate crede că un salariu decent, după 28 de ani de umilință, poate să mai însemne ceva? Ne-am pierdut tinerețea și cei mai frumoși ani din viață prin spitale, făcând gărzi cu nemiluita, plătiți mizerabil, departe de copiii noștri care plângeau când auzeau cuvântul „gardă”. E foarte bine că salariile s-au mărit pentru cei tineri, dar asta nu este de ajuns pentru a-i determina să nu plece, pentru că medicii pleacă de silă, pleacă pentru că nu mai pot suporta umilința zilnică la care sunt supuși (…) Atât timp cât nimeni nu vrea să înțeleagă că trebuie angajați medici tineri, iar cei trecuți de 50 de ani să facă gărzi opțional, vom auzi de tot mai multe tragedii”, consideră dr. Laura Zarafin, medic secția ATI a Spitalului Colentina, care apreciază drept şocantă lipsa completă de reacție și de soluții din partea Ministerului Sănătăţii și a Ministerului Muncii. Medicul Cătălin Bălan avea colaborări la Policlinica Astra şi Medica din Sibiu.
Potrivit estimărilor, în România, un medic care face în medie patru gărzi pe lună ajunge să facă aproximativ 2.000 de gărzi pe parcursul unei vieți profesionale, ceea ce echivalează cu 6 ani de muncă în plus.
Viaţa are prioritate!
Moartea a tras cartea câștigătoare… A mai luat un coleg la ea… De ce asa de repede, la nici 10 zile după ce un alt specialist ne-a părăsit? Medicii cad victime colaterale politicii medicale falimentare și a unui management dezastruos. Dezamăgirea corpului medical este tot mai vizibila, privita mai ales prin prisma deceselor profesioniștilor în alb, în gărzi sau după. Criza de personal în sănătate există, chiar dacă salariile au crescut (măsură luata prea târziu de guvern). România a pierdut peste 15.000 de medici, care au ales ca alternativă profesională munca peste hotarele acestei ţări. Exodul medicilor a atras un volum de muncă și mai mare, ducând încet, dar sigur, la epuizarea lor. Vidul legislativ legat de gărzi creează victime în continuare. Tergiversări proiectului depus de aprox. 9 luni la guvern, arată incapacitatea și indisponibilitate parlamentului de a opri decesele în rândul medicilor. Niciun sindicat nu s-a implicat pentru medici, nici CMR nu a făcut niciun efort vizibil de a-și apara cotizanții. Unde sunteți când e vorba de tragedii? Unde vedem măcar o opinie legata de efectele epuizării medicilor? Opriți-vă din letargia voastră și dați legi prin care sa opriți exodul medicilor spre moarte! Viaţa are prioritate!”, atrage atenţia şi dr. Alina Martău, medic la UPU Piteşti.
În multe spitale din ţară munca medicilor în gardă nu este benevolă, nici măcar suplimentară, ci este OBLIGATORIE, pentru a asigura continuitatea activității medicale.
În prezent, există trei inițiative legislative pentru recunoaşterea gărzilor ca vechime în muncă şi pensionarea anticipată, la cerere, cu 5 ani mai devreme a cadrelor medicale care fac gărzi – inițiativa deputatei PNL Antoaneta Ioniță depusă la Senat, nr B 602/ 7.11.2018, care a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ (nr. 1081/ 13.12. 2018 ) și de la Consiliul Economic și Social (nr. 5985/ 11.12.2018), inițiativa legislativă a senatorului USR Adrian Wiener nr. L79/ 2019 pentru modificarea și completarea art 391 din Legea 95/ 2006 privind reforma în domeniul sănătății şi inițiativa legislativă a deputatului PSD Corneliu Florin Buicu, care a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ.