O serie de medicamente care nu se exportă sunt interzise la export, iar această decizie este doar o falsă soluție pentru a rezolva criza de medicamente în România.
Acest punct de vedere este transmis, la data de 9 ianuarie 2023, de Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM). Această asociație contestă măsura propusă de Ministerul Sănătății, privind suspendarea temporară a distribuției în afara teritoriului României, pe o perioadă de 6 luni, a unor medicamente antibiotice și antitermice cu administrare orală.
Unele medicamente care nu se exportă nu se vând nici în România
„În general, nu se poate vorbi despre o criză a medicamentelor atât timp cât pentru o anumită substanță activă există alternative generice disponibile în număr mare în piață. Din analiza noastră a Canamed (Catalogul Național al prețurilor medicamentelor), reiese faptul că 5 dintre cele 13 substanțe active propuse pentru a fi suspendate la export, nu se exportă, pentru alte două substanțe active din listă nu este aprobat un preț, implicit nu se pot comercializa în România sau exporta iar pentru restul de antibiotice/cefalosporine din listă există cel puțin 70 de preparate comerciale disponibile în România, dintre care doar 3 au fost exportate anterior acestei crize, fără a afecta disponibilitatea acestora din România. Preparatele pe bază de ibuprofen și paracetamol nu se exportă intracomunitar din România, dimportivă, unele se importă paralel”, precizează ADEM.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!